Egészség

Felfedezhették a cukorbetegség gyógymódját

Norvég tudósok szerint a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit. Kutatásuk révén új gyógymódokat fejleszthetnek ki.

Norvég tudósok szerint hamarosan gyógyítható lehet a cukorbetegség. Ezt a rendkívül súlyos betegséget az okozza, hogy a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek nem képesek elegendő inzulinnal ellátni a szervezetet – írja a 24.hu. Márpedig ez elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához – nem véletlen, hogy a súlyos diabéteszben szenvedő betegek állapotát inzulininjekciókkal próbálják szinten tartani.

Fotó: Unsplash

A norvég Bergeni Egyetem kutatói nemzetközi szakembergárdával közösen nemrég felfedezték, hogy a hasnyálmirigy glukagontermelő sejtjei képesek arra, hogy szükség esetén átvegyék a szomszédos inzulintermelő sejtek feladatait.

„Valószínűleg a cukorbetegség-kezelés egy teljesen új formájának kezdetét jelenheti ez, amikor a szervezet képes saját inzulint termelni egy kis kezdeti segítséggel” – magyarázta Luiza Ghila, a Bergeni Egyetem kutatója a Science Dailynek nyilatkozva.

Mint kiderült, a hasnyálmirigyben található sejteknek csak két százaléka tudja a fentiek szerint átállítani magát. A tudósok mégis optimisták, mert egy hatóanyag segítségével képesek voltak öt százalékra növelni az inzulitermelő sejtek számát.

„Ha még többet megtudunk a sejtek rugalmassága mögötti mechanizmusról, valószínűleg képesek leszünk a folyamatot kontrollálni és még több sejt identitását megváltoztatni oly módon, hogy több inzulin termelődjön” – jelentette ki Ghila.

A kutatók szerint felfedezésük nemcsak a cukorbetegség, hanem az olyan sejthalál okozta betegségek kezelését is megkönnyítheti, mint az Alzheimer-kór vagy a szívroham miatti sejtkárosodás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top