Egészség

A munkahelyi konfliktusaid a párod alvásminőségére is hatással lehetnek

Megalázó beszólások, goromba, szarkasztikus megjegyzések – a modortalan kollégák nemcsak a munkahelyi stresszt növelik, hanem rajtad kívül a párodnak is okozhatnak álmatlan éjszakákat.

Veled is előfordult már, hogy miközben épp kifejtetted az álláspontodat egy megbeszélésen, egy kollégád félbeszakított, vagy random átszólt egy másik munkatársadnak? Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások nem csupán a te alvásod minőségét befolyásolhatják, hanem a párodét is.

A párod főnöke miatt is stresszelhetsz

A munkahelyi stresszt legtöbben a vezetők elvárásaihoz kötik, azonban a kellemetlen kollégák elviselése is jelentős mennyiségű idegsejtet emészthet fel. Akármilyen jó egy munkahelyi közeg, szinte mindenhol van legalább egy olyan ember, akitől feláll a szőr a hátadon, akivel még 2 emelet liftezés is maga az örökkévalóság, és akivel a folyosói bájcsevejek közben bugyiig leizzadsz a nagy erőlködésben. A munkahelyi konfliktusok és a kollégák, akik jelenlétében feszélyezve érzed magad, akik miatt kínos szituációknak vagy a részese, és sem a meetingeken, sem az ebédlőben nem szívesen vagy a közelükben, nyugtalan éjszakák okozói lehetnek.

A Portlandi Állami Egyetem és az Illinois-i Egyetem új kutatása szerint az utálatos kollégák nemcsak rád, hanem a párod alvásminőségére is hatással lehetnek. A Occupational Health Science nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a munkahelyen átélt stresszt az együtt élő párok közös teherként cipelik. A korábbi kutatási eredményekre támaszkodva 305 párt vontak be a tanulmányba, és azt vették górcső alá, mi történik, ha az egyik fél egy stresszes nap után hazatér, és mesélni, panaszkodni kezd a párjának.

Charlotte Fritz, a Portlandi Állami Egyetem pszichológiaprofesszora és a kutatás vezetője elmondta, hogy amikor a házaspár egyik fele egy munkahelyi konfliktus résztvevője, hazatérve rendszerint mesél az esetről, esetleg panaszkodik, ami kihatással lehet a párja alvásminőségére. A vizsgálat során azok közül, akik meghallgatták a történeteket, sokan számoltak be álmatlanságról, vagy arról, hogy nehezen tudtak elaludni, majd azt követően az éjszaka közepén felébredtek.

Valójában mindketten stresszeltek

A tanulmány megkülönböztette azokat a párokat, akik egy munkahelyen dolgoztak, vagy máshol, de ugyanaz a foglalkozásuk, és külön vizsgálta azokat, akiknek más a foglalkozása vagy különböző vállalatnál dolgoztak. Arra a következtetésre jutottak, hogy ahhoz, hogy a párunk munkahelyi konfliktusai ránk is hatással legyenek, egy munkahelyen kell dolgoznunk, vagy legalább ugyanazzal kell foglalkoznunk. Charlotte Fritz szerint:

Azok a párok, akiknek megegyezik a szakmájuk, jó eséllyel tudják, mi zajlik az adott szférában, ezért jobb támogatók lehetnek egymás számára, mint azok, akiknek eltérő a foglalkozásuk. Valószínűleg többet tudnak a kellemetlen helyzetekről, és azok megoldásáról, így jobban bevonódnak a problémamegoldás folyamatába.

Fritz szerint a vállalatoknak viselkedés- és udvariassági tréningeket kellene szervezniük, bár tisztában van azzal, hogy sok munkahelyi konfliktust még így sem kiküszöbölhető.  Azért, hogy jobban bírjuk a gyűrődést a szakember a következőket javasolja mindkét félnek: napközben is iktassunk be szellemileg frissítő, kisebb pihenőket, és töltődjünk fel a családdal, barátokkal töltött időben, vagy nyerjünk energiát a hobbinkból.

Nem azt mondjuk, hogy ne beszéljünk a párunknak a munkahelyi gondokról, és azok megoldásairól, hanem azt, hogy tanuljanak meg együtt is kikapcsolódni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top