Egészség

Tragikus: három magyar felnőttből kettő túlsúlyos

A dietetikus szerint a magyar gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás. Fontos lenne a reggeli, a sok zöldség és a folyadékbevitel.

Elborzasztó adatot közölt a magyar lakosságról Takács Hajnalka dietetikus, akit az M1 aktuális csatornán kérdeztek. Eszerint három magyar felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott, ráadásul a gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás.

A dietetikus problémaként említette, hogy sok felnőtt kihagyja az első főétkezést, a reggelit. Márpedig ez hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakítását, másrészt rossz példa a gyerekeknek. Ennek kapcsán rámutatott: vizsgálatok támasztják alá, hogy a kihagyott reggeli egyenes arányban van a gyermekkori túlsúly kialakulásával.

Figyelj oda, miket eszel! Fotó: Thinkstock

Takács Hajnalka kiemelte a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát. Azt mondta, hogy az elhízás ellen „számos változtatás mentén el lehet indulni”. Először elég egy-egy apró „hibát” felfedezni a táplálkozásban, s azt lépésről lépésre kijavítani. Példaként említette a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékosra cserélését vagy zsírszegény sajtok fogyasztását.
    
Fontos a kellő folyadékbevitel is, ami nőknek 2, férfiaknak 2,5 liter naponta. Emellett naponta sok zöldséget ideális fogyasztani, továbbá hetente két alkalommal ajánlott a halétel – sorolta a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top