Egészség

Végre megfejtették az orvosok, mi okozhatja a krónikus fáradtság szindrómát

Az orvosok egész mostanáig legfeljebb csak találgatni tudták, mi okozhatja azt a rejtélyes betegséget, amely még pihenésre sem javuló, leküzdhetetlen fáradtságot okoz.
depresszió fáradtság vallomás

Hormonális okok, immunrendszer problémák, vírusfertőzés: egész mostanáig még az orvosok is csak találgatni tudták, mi okozhatja az úgynevezett krónikus fáradtság szindrómát. Azt a rejtélyes betegséget, amelynek meghatározó tünete többek között az a leküzdhetetlen testi és mentális fáradtság, amely amellett, hogy akadályozza a napi teendők elvégzését, még pihenésre sem javul.

A CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozó, 19 éves Skye Wheeler például évek óta az otthonát sem tudta elhagyni a betegség miatt. „Az igazat megvallva, reggelente még felöltözni sem tudok anélkül, hogy el ne sötétülne a világ előttem” – nyilatkozta a fiatal, majd hozzátette, sokszor nemhogy beszélgetni, de egyáltalában megszólalni sincs ereje. „A betegség egyik legjellemzőbb velejárója, hogy konkrétan semmihez nincs energiád. Csak feküdni tudsz: ez az egyetlen dolog, amire képes vagy.”

A krónikus fáradtság szindrómában szenvedők életét tovább keserítik a testük különböző pontjain jelentkező, kínzó fájdalmak, amelyek már a legkisebb megerőltetés után is jelentkezhetnek. Méghozzá azonnal. Az orvosok szerint ezeket az okozza, hogy a krónikus fáradtság szindrómával (CFS) érintett betegek agya és teste nehezebben regenerálódik, mint az egészséges embertársaiké.  

A rejtélyes betegséget, amely világszerte több mint 17 millió embert érint, az utóbbi hónapokban egy brit kutatócsoport tanulmányozta. Egy 55 fő részvételével végzett laboratóriumi vizsgálat során a kutatók úgy találták, a betegséget, amelynek egészen mostanáig nem tudták minden kétséget kizáróan igazolni a kiváltó okát, nagy valószínűséggel a túlságosan aktív immunrendszer okozza.

Legalábbis ezt mondja Carmine Pariante, a londoni King’s College biológiaprofesszora, aki a CNN-nek elmondta, az általuk vizsgált betegek közül szinte mindenkinél egy csúnyább náthát vagy egy vírusfertőzést követően jelentkezett a rejtélyes fáradtság. „Hogy kiderítsük a CFS pontos okát, a csapatunk 55 Hepatitis C-ben szenvedő páciens gyógykezelését követte nyomon.”

Pariente szerint erre azért volt szükség, mert a Hepatitis-C-re kapott interferon alpha pontosan ugyanolyan hatást gyakorol a szervezet immunrendszerére, mint egy fertőzés. „A vizsgálat végén azt az eredményt kaptuk, hogy az interferonkezelést követően a páciensek több mint harmada elhúzódó, leküzdhetetlen fáradtságot tapasztalt. Sokan még hónapokkal azután is tapasztalták a mindennapjaikat megkeserítő fáradtságot, hogy megkapták az utolsó kezelésüket.”

A professzor szerint a kapott eredmény arra utal, hogy a krónikus fáradtság szindrómát egyrészt súlyos stressz, másrészt a túlságosan aktív immunrendszer együttesen váltja ki. „Az, hogy mitől válik az immunrendszer az átlagnál érzékenyebbé a fertőzésekre, egyelőre nem világos” – tette hozzá Pariente, aki szerint ennek a jelenségnek elsősorban genetikai okai lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top