Egészség

Jó hír az ünnepek előtt: rájöttek, hogyan tömhetjük tele magunkat anélkül, hogy elhíznánk

Amerikai és ausztrál kutatók szerint egy gén kiiktatásával megelőzhető lehet a kórós elhízás. Egereken már kipróbálták, és működött, most már csak azt kell kitalálniuk, hogyan alkalmazhatják embereken is a módszert.

A Texasi Délnyugati Orvosi Központ és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói rájöttek a koplalás nélküli fogyás titkára: egy gén kiiktatása után a kísérletükben szereplő egerek annyit ehettek, amennyit akartak, mégsem híztak el – írja a 24.hu.

Fotó: Unsplash

Az RCAN1 gén afféle visszacsatolás-gátlóként funkcionál az anyagcsere-folyamatokban. Miután kikapcsolták a működését, az egerek nem tudtak felesleges zsírt magukra szedni. A gén blokkolása után a kísérleti állatok anyagcseréje felpörgött, minek köszönhetően jóval több kalóriát égettek el, mint korábban.

Ugyan embereken még nem tesztelték a módszert, de a tudósok azt mondják, hogy a felfedezésnek köszönhetően a közeljövőben olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyek segítségével elkerülhető lehet az egyre inkább járványszerűvé váló kóros elhízás.

Az elhízás egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség számára, ráadásul az EU-ban nálunk van a legtöbb túlsúlyos ember – figyelmeztet a lap. A felmérések szerint 2025-re a felnőttek 24 százaléka, közel 1 866 000 ember küzdhet majd az elhízással és az azzal együtt járó betegségekkel Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top