Egészség

Nagy változás jön a sürgősségi ellátásban

Minden beteget az állapota szerint fognak osztályozni legfeljebb 10 percen belül, majd ennek alapján kap ellátást.

Átalakítják a hazai sürgősségi ellátórendszert: minden beteget osztályoznak majd, és a besorolás alapján döntenek arról, milyen ellátást kell kapnia.

A Népszava birtokába került koncepció szerint a sürgősségire érkezők adatait minél hamarabb rögzíteni kell a kórház rendszerébe. Ezután a mentővel bevitteknek 5, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az osztályozáson.

Ezt a feladatot a triázsszakemberek, speciálisan képzett diplomás ápolók végeznék. A betegek ilyen besorolást kaphatnak:

  • újraélesztendő,
  • kritikus állapotú,
  • sürgősen ellátandó,
  • kevésbé sürgős,
  • halasztható.

Utóbbi két csoport tagjait akut alapellátási egységhez irányítják. Itt egy mentőtiszt vagy diplomás ápoló látja el a beteget, fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót ad, megszervezi a nem azonnali vizsgálatát. Ezután hazaengedheti, vagy ha romlik az állapota, visszaküldheti újabb osztályozásra.

Az új rendszerben biztosan lesz olyan beteg, aki a sürgősségi osztályon nem is találkozik majd orvossal. Akik indokoltan vannak a sürgősségin, és azonnali ellátásra szorulnak, azoknak legfeljebb 4 órán belül orvosi ellátást kell kapniuk.

A tervek szerint a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és tájékoztatja a betegeket az ellátásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top