Egészség

A családnak kellett hazavinnie a kórházból a fájós hátú nagymamát

A betegjogi szakértő szerint humánusan járt el a kórház.

Legalábbis elgondolkoztatónak találta egy hácsi család, hogy nekik kellett hazahozniuk az idős nagymamát a kórházból ahelyett, hogy a betegszállítók hozták volna haza.

A 82 éves Riba Istvánné az után került kórházba, hogy hát- és mellkasfájdalmaival orvoshoz fordult. A háziorvosa EKG-s vizsgálatot végzett rajta, majd mentővel kórházba utalta. A kórházban hamar végeztek a vizsgálatokkal, és úgy ítélték meg, hogy nem kell benntartani a nagymamát.

Mivel késő délután volt, azt gondoltuk, biztosan bent fogják a kórházban, és másnap végzik el a belgyógyászati kivizsgálást. (…) Azonban a vizsgálatokkal hamar végeztek, és este hét órakor telefonált egy nővér, hogy vigyük haza a nagymamámat a sürgősségiről

– nyilatkozta az idős nő unokája a Sonline-nak. A férfi megütközött azon, hogy nekik kellett hazavinniük az idős asszonyt, miközben a nő egész életében fizette a társadalombiztosítási ellátását, ergo jogosult a betegszállításra.

A megyei hírportál megkérdezett egy betegjogi szakértőt, aki szerint a kórház elfogadhatóan, sőt humánusan járt el. Szerintük ugyanis a nagymama jobban is járt ezzel, hiszen a betegszállítókra gyakran sokáig kell várni, mert meg kell várniuk, míg elegendő hívás gyűlik össze, és csak ezután indulnak el a betegekkel. Bődör József, a Pannon Mentő Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója ezt megerősítette. Mint mondta, nincs annyi mentőautó, mint beteg, ezért nem szállíthatják haza őket egyenként.

Képünk illusztráció (Ujvári Sándor/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top