Egészség

Testben rogyadozó generáció: fiatalok időskori betegségekkel

Hátfájás, aranyér és visszér – már a 16-25 éves korosztályban is megjelennek olyan betegségek, amelyeket korábban csak az idősebb korosztály tagjai tapasztaltak magukon.

Egy brit biztosító, a Bupa egészségközpontjának szakemberei több mint 60 000 egészségügyi adatot elemeztek, és arra a megállapításra jutottak, hogy az idősebb korosztály számára előirányzott kezeléseket a 25 és 45 év közöttiek is nagy számban vették igénybe az utóbbi években.

Ugyanígy az aranyérműtétek, a visszér, valamint a szív- és keringési problémák is rendkívül gyakoriak a 26 és 45 év közötti korosztályban. Az eredményeket az egész napos ülésnek, valamint az okostelefonok szinte folyamatos használatának tulajdonítják a tanulmány készítői.

Az aranyér eltávolítása és a visszérműtétek olyan eljárások, amelyekkel valójában ennek a korcsoportnak nem is lenne szabad találkoznia. De ha figyelembe vesszük, mennyi időt töltenek a fiatalok a mobiltelefonok, a tabletek és a számítógépek előtt, továbbá hozzávesszük a legújabb játékkonzolokra fordított időt, akkor világosan látni, hogy miért szaporodtak meg jelentősen ezen korosztály egészségügyi problémái

– nyilatkozta Dr. Steve Iley, a Bupa igazgatója.

A 36-45 évesek között az ötödik leggyakrabban végzett beavatkozás az  artroszkópos térdműtét, aminek során egy apró kamerával térképezik fel a térd belső felületét. Gyakoriak a különböző hátfájdalmak enyhítésére adott epidurális injekciók is, amelyek száma már 2014-től kezdve 10 százalékkal emelkedett az előző évekhez képest.

Túl sokat mobilozunk

A szakértők megfigyelései alapján az állandó mobilozás nyak- és hátfájdalmakhoz vezet, ami mára már a kamaszok és a fiatal felnőttek korosztályában is megfigyelhető: a 16-24 évesek 45 százalékát kínozza nyak- vagy hátfájdalom, szemben az előző évben megkérdezett 18-24 évesek 28 százalékával.

Tim Hutchful, a Brit Kiropraktikai Egyesület csontkovácsa azt mondja, 30 év alatti klienseinek száma egyre csak nő az utóbbi években:

Sokan használnak az ágyban laptopot vagy mobiltelefont, közben pedig hajlamosak megfeledkezni a testtartásukról, a képernyő fölé görnyedni, miközben a gerincük nem kap megfelelő támasztást, ez pedig hát- és nyaki fájdalmakhoz vezethet.

Amíg a kamaszoknál a számítógépes játékok nyak- és hátfájdalmakat okoznak, addig a felnőtteknél emellett még a hosszabb munkaidő, a túlórák és a kikapcsolódás hiánya miatt a stressz is emelkedhet, ami újabb betegségeket idézhet elő. Az IBS, azaz az irritábilis bélszindróma és a gyomorfekély okozta megbetegedések száma szintén a többszörösére nőtt az utóbbi években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top