Egészség

Nyár óta tart a szalmonellajárvány a kaposvári bölcsődékben

A szülők nem értik, hogyan kaphatták el a gyerekek a fertőzést.

Hónapok óta nem szűnik a szalmonellajárvány több kaposvári bölcsődében. Legalább öt intézmény érintett a fertőzésben, és nem tudják, hogyan jutott el az egyik bölcsődéből a másikba.

A fertőzést még augusztus 3-án észlelték, utána még két hullámban bukkant fel négy további bölcsiben. Volt olyan gyerek, aki 8 hétig küzdött a betegséggel, egy másik pedig éjszakákat töltött kórházban – írja a Bors.

A szülők aggódnak, van, aki be sem adja a gyerekét a bölcsődébe emiatt. Azt sem értik, hogyan kaphatták el a kicsik a betegséget. Az egyik gyerek például úgy lett szalmonellás, hogy nem volt más fertőzött óvodában.

Eddig 25 gyereknél mutatták ki a fertőzést. Ők csak akkor mehetnek újra közösségbe, ha a mintájuk kétszer is negatív lesz. De a betegség újra felbukkant. Rengetegszer megvizsgálták az ételeket, de nem mutattak ki szalmonellát. Ennek ellenére szigorítottak a menzás cégnél.

A Somogy Megyei Kormányhivatal szerint a bölcsődék biztonságosan működnek. Az októberi megbetegedéseket az okozhatta, hogy a tüneteket nem mutató, de a betegséget hordozó gyerekek visszafertőzték egymást. Október 31. óta egyébként nem volt újabb megbetegedés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top