Egészség

Nem várt következménye lett a menzai sómennyiség csökkentésének

Többet vacsoráznak a gyerekek, amióta csökkentették a só mennyiségét az iskolai menzákon. A bőséges vacsora árthat a gyermek egészségének.

Több Somogy megyei szülő is arról számolt be a Sonlinenak, hogy amióta az iskolai menzákon drasztikusan csökkentették a só mennyiségét, azóta a gyerekek a megszokottnál többet vacsoráznak, mert egyre kevesebbet esznek a menzai ételekből.

MTI Fotó: Balázs Attila

„Az esti, nagymértékű kalóriapótlással a gyerekek megterhelik az emésztőrendszerüket, ami alvászavarhoz és elhízáshoz vezethet” – mondta a lapnak Heszberger Edina dietetikus, aki szerint az sem mindegy, hogy milyen sóval ízesítünk. „Ugyanaz a mennyiség egy ásványi anyagokkal telített kősónál és egy párlott sónál teljesen más lehet.” Úgy véli, inkább a cukorfogyasztást kellene visszaszorítani a gyerekek közétkeztetésében.

A bölcsődéseknél a közétkeztetésben 1 grammra számolták ki a napi sókvótát. Az ovisok egyszeri étkezésre 4-6, egész napos étkezésre 3-7 gramm sót fogyaszthatnak. Az általános iskolásoknak egész nap 5-10, egyszeri étkezésre 2-4 gramm a javasolt. A középiskolások már akár napi 5-12 grammot is fogyaszthatnak az ízesítőből. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top