Egészség

Egyre többen adnak vérplazmát, mert komoly pénzek járnak érte

Eközben azonban hagyományos vérből egy-egy hosszú hétvége után gyakran van hiány.

Egyre többen adnak vérplazmát, míg hagyományos vérből egy-egy hosszú hétvége után már gyakran hiány lép fel. Ennek oka, hogy míg a plazma levételéért több ezer forintot fizetnek alkalmanként, addig a véradásért nem jár pénz – derült ki az ATV Híradójából.

Vérplazmát évente 45-ször lehet adni. Ilyenkor csak a vér bizonyos elemeit veszik le, például gyógyszerek készítéséhez. Ezért alkalmanként 3500-5000 forint költségtérítés is jár, ebéddel és kávéval. Ez azt jelenti, hogy éves szinten akár negyedmillió forinttal egészíthetik ki a keresetüket a plazmadonorok.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Ezzel szemben a véradásért csak egy 500 forintos Erzsébet-utalvány jár az önkénteseknek. Vért adni évente három-négy alkalommal lehet, ilyenkor 4 és fél deci vért vesznek le.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese szerint azonban nincs versenyhelyzet a vérplazmaközpontok és a szakszolgálat között. Novemberben egyébként kampányt is indítottak, amivel a fiatalokat szeretnék véradásra ösztönözni.

Az ATV riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top