Egészség

Rendszeresen nem engedik felszállni a buszra a mozgássérült fiatalt

Mégsem tud semmit tenni az ügyben.

Nap mint nap előfordul egy 19 éves mozgássérült fiúval, hogy háromkerekű akkumulátoros mopedjével nem engedik felszállni a buszra. Ádám emiatt sokszor elkésett már a munkahelyéről, sőt olyan is volt, hogy másfél órát kellett várnia arra, hogy hazamehessen – derült ki a TV2 riportjából.

Ádámnak elmondása szerint mindennap reménykednie kell, hogy a buszvezető ne hagyja ott a megállóban.

Hogyha azt mondják, hogy a BKV-nak kötelessége elvinni, akkor ez legyen is így

– mondta a fiatal.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Ádám elmondása szerint a buszsofőrök sokszor a súlyra hivatkozva nem engedik felszállni. A szabály szerint az utas és a moped súlya együttesen nem haladhatja meg a 250 kilót, Ádám azonban a mopeddel együtt csak 200 kilót nyom. Az egyik alkalommal Ádám rendőrt akart hívni a sofőrre, mire az azzal kezdett fenyegetőzni, hogy őt is feljelenthetik, ha járatkiesést okoz a BKV-nak.

A BKK a TV2 megkeresésére ezt mondta:

A járművezető a jármű telítettsége, a forgalmi helyzet, a rámpa állapota és a moped típusa, tömege alapján maga dönti el, hogy tudja-e fogadni a mopeddel érkező utast, vagy sem. A járművezetőnek azonban nincs lehetősége megmérni a súlyt, így csak az alapján tud dönteni, hogy megítélése szerint biztonságosan megoldható-e az utas szállítása, mert egy esetleges sérülés vagy anyagi kár esetén a büntetőjogi felelősség őt terheli.

Hasonló esetben, ha egy mozgáskorlátozott embert hátrányos megkülönböztetés ér, az illető a bírósághoz, illetve az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat.

A TV2 riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top