Egészség

Tovább húzódik az óbudai gázgyár kármentesítése, szabadon szivárognak a veszélyes anyagok

A Duna vize nem szennyezett, de a partfalból szennyező anyag szivárog a volt óbudai gázgyárnál. A kármentesítésre továbbra is várni kell.

Nem mutatható ki a Duna vizében szennyezettség a volt óbudai gázgyárnál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vizsgálata szerint, de a partfalból szennyező anyagok szivárgását észlelték. Góra Zoltán, az OKF vezetője az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén közölte, hogy a vizsgálatok naftalin, arzén, benzol és benzolszármazékok szivárgását mutatták ki.

Az ülésen Halmai Orsolya projektmenedzser a NKM Földgázszolgáltató Zrt. képviseletében közölte, hogy a kármentesítés a becsült érték meghatározásával folytatódhat, ezt követően közbeszerzési pályázatot írnak ki a kivitelező kiválasztására. A veszélyes hulladéknak minősülő szennyezett talaj tömege 185 ezer tonnára becsülhető, a legszennyezettebb területeken 12 méter mélységig kell cserélni a talajt.

A partfalból a káros anyagok kifolyását a magas vízállás akadályozza, ezért az valószínűleg csak a Duna alacsony vízszintjénél jelent veszélyt – tette hozzá. Közölte, hogy a költségekhez a főváros önkormányzata és az Innogy is hozzájárul.       

Az Ódudai Gázgyár épületei.MTI Fotó: Beliczay László

Hasznos Gábor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának kármentesítési referense elismerte, hogy az eljárás régóta húzódik, mivel a szennyezés kiterjedését és mértékét, terjedési irányait, kockázatait csak ütemezetten lehetett felmérni a 22 hektáros területen. Hozzátette, hogy a területen álló ipari műemlékek is nehezítik a rendezést, de hátráltatta a területhasznosítás bizonytalansága is, hiszen a beavatkozást ez is befolyásolja.     

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top