Egészség

Ennyit mindenképp várj két baba között!

Egy kanadai tanulmány szerint legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és egy újabb várandósság között.

Kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy mi a minimálisan elegendő idő két babavárás között. Laura Schummers, a kanadai British Columbia-i Egyetem kutatója szerint a baba és az anya számára is kockázatos, ha sűrűn követik egymást a terhességek.

Forrás: Pixabay

Különösen fontos az információ az idősebb nők számára, mivel ők hajlamosabbak kisebb szünetet tartani két várandósság között, gyakran tudatosan” – emelte ki a szakértő.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez több mint 123 ezer kanadai nő mintegy 148 ezer terhességének adatait elemezték. A szülésük után kevesebb mint hat hónap alatt ismét gyermeket váró, 35 év feletti váró nők 1,2 százaléka súlyos komplikációkat szenvedett, vagy bizonyos esetekben a szülés előtt, közben vagy nem sokkal utána meghalt.

Egy legalább 18 hónapos szünet esetében a kockázat 0,5 százalékra csökken.

 

A fiatalabb, 20–34 év közötti nők esetében nincs ez a megnövekedett kockázat, de esetükben a túl hamar bekövetkező újabb terhesség során növekszik a koraszülés lehetősége.

A kutatás nem vizsgálta a komplikációk okait. A tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb mint fél éven belül ismét megfogantak, főként alacsonyabb jövedelműek lakta környezetből származtak, kevésbé törődtek a terhesgondozással, és hajlamosak voltak a várandósság alatti dohányzásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top