Egészség

„A kanyaró és a medve nem játék!”- gyerekek halnak meg Ukrajnában a kanyaró miatt

A védőoltás létezik, és működik, érthetetlen, hogy a szomszédos országokban miért halnak meg gyerekek mégis évről-évre. Tavaly Romániában, most Ukrajnában tombol a kanyaró, és legfeljebb annyit tehetünk, hogy viszünk oltóanyagot.

Szerencsére Magyarországon elég jó az átoltottság, köszönhetően annak, hogy nagyon szigorú a védőoltási rendszerünk. A gyerekek 15 hónapos korban kapják meg az első kanyaró elleni védőoltást, a másodikat pedig hatodik osztályos korban. Ennek köszönhető, hogy nálunk már nagyon régen nem volt járvány.

A kanyaró egy nagyon agresszív betegség, iszonyú magas lázzal jár, csúnya kiütésekkel, és vannak komoly szövődményei, amelyek halálosak. A szövődmények nagy mértékben függnek attól, hogy milyen a beteg általános állapota, milyenek a körülményei. Erdélyben azt szokták mondani, hogy a kanyaró és a medve nem játék, és nagyon igazuk van. Felelőtlenségnek gondolom, ha egy szülő nem oltatja be a gyerekét, és ezzel potenciálisan veszélybe sodorja a többi embert is. Mi, gyermekorvosok minden fórumon elmondjuk, de soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a védőoltások beadása kötelező, azért nincsenek jelen ezek a betegségek nálunk, mert jó az átoltottság Magyarországon. Szomorú, hogy a velünk szomszédos országokban gyakorlatilag évről-évre meghalnak gyerekek olyasmi miatt, ami megoldott máshol

– mondta el Dr. Varga Károly gyermekorvos az NLCafénak.

Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban múlt szombaton. A fiút aznap reggel szállították be, egy hétig otthon ápolták. Estére annyit romlott az állapota, hogy az intenzív osztályra került, de az életét már nem tudták megmenteni. A gyerek nem volt beoltva kanyaró ellen. Idén a kárpátaljai fiú volt a 15. halálos áldozata a kanyarónak, eddig  11 gyerek és 4 felnőtt halt bele a betegségbe. Október elején egy hároméves kisfiú halt meg.

A kanyaró egy létező betegség, azért nincsenek járványok nálunk, mert jó az átoltottság (fotó: Thinkstock)

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint 2018 eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban,  több mint 20 ezren kiskorúak. Az utóbbi hetekben országosan kb. 600-800 új beteget regisztráltak. Információk szerint november 7-én Magyarország egy jelentős kanyaró elleni vakcinaszállítmányt visz Kárpátaljára.

A kanyaró vírus és az MMR oltás

A kanyaró vírus által okozott, veszélyes emberi megbetegedés. Habár népiesen vörös himlőként is emlegetik, nincs köze a rózsahimlőhöz, a bárányhimlőhöz vagy a fekete himlőhöz. A vírus a beteg ember váladékaival ürül, s cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán cseresznyepiros foltok, az úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: felléphet középfül- és tüdőgyulladás, valamint kialakulhat agyvelőgyulladás, akár 15 évvel a fertőződés után is, továbbá felléphetnek egyéb bakteriális fertőzések. A fertőzés lezajlása után egész életen át tartó immunitás alakul ki a kórokozóval szemben.

Ne dőlj be annak, hogy a védőoltás káros!

Andrew Wakefield brit orvos, egy 1998-as, a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányában azt állította, hogy a gyermekeknél tapasztalható autizmus és a védőoltások között kapcsolat van, mert a betegség megjelenése vagy súlyosbodása olykor az egyes védőoltások beadása után történik. Szerinte az autizmust a tartósítószerként alkalmazott tiomerzál (etil-higany) okozza. Később kiderült, hogy Wakefield meghamisította az eredményeket, és a vizsgálatait etikátlanul végezte. Mindennek eredményeképpen 2010-ben a Lancet visszavonta az 1998-ban megjelent cikket, s a brit Orvosi Kamara pedig kizárta Wakefieldet a sorából. Bár az 1998 és 2004 között és azóta született eredmények tükrében gyakorlatilag kizárható, hogy bármilyen összefüggés lenne az oltások és az autizmus között, a cikk médiavisszhangjának köszönhetően sok szülő mégis úgy döntött, és dönt ma is, hogy az autizmus miatti félelemből nem adatja be gyerekének az MMR-oltást

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top