Egészség

Rejtélyesen sok a hiányzó vagy deformált karokkal született csecsemő Franciaországban

Teljes körű vizsgálatot indítottak Franciaországban, mert 15 év alatt 25 csecsemő született hiányzó vagy deformált végtagokkal szerte az országban.

Az elmúlt tizenöt évben 25 csecsemő született Franciaországban hiányzó vagy deformált végtagokkal, ezért országos vizsgálatot rendeltek el. A rendellenességgel születő magzatok kimagasló aránya, amit a hatóságok is elismernek, már a lakosság körében is félelmet kelt. A vizsgálatok eredményeire három hónapot kell várni.

Egyelőre még nem világos, mi okozza a jelenséget, a legtöbben a növényvédő szereket okolják, mivel az esetek zöme vidéken történt, és a babák többsége ugyanabban a régióban született, közel a svájci határhoz.

A nyomozás feltárta, hogy 2000 és 2014 között 11 csecsemő született deformált végtagokkal Ain megye területén, közülük hét 17 km-en belül. A többi baba Bretagne-ban és Loire-Atlantique megyében született.

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter kedden egy televíziós műsorban elmondta, hogy a nyomozók megpróbálják megállapítani, hogy van-e valami közös az érintett családokban. Az anyákat egy minden részletre kiterjedő kérdőívvel keresik majd meg életmódjukkal kapcsolatban, reményeik szerint ebből kiderülhet, mi állhat a jelenség háttérben. „Most még az egyetlen közös dolog bennük az, hogy vidéken élnek” – mondta a miniszter.

A Svájccal határos Ain megye

A deformált végtagokkal születő csecsemők ügye azután kapott nagyobb nyilvánosságot, miután a közegészségüggyel foglalkozó Remera egyik tudósa nyilvánosságra nem hozta az Ain megye területén történt eseteket.

Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top