Egészség

Egymás előtt kell átöltözniük a férfiaknak és a nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

A TASZ szerint ez jogsértő.

Egymás előtt kell átöltözniük a műtétekre váró betegeknek egy budapesti kórház egynapos sebészetén – közölte a Társaság a Szabadságjogokért.

Az egyik beteg beszámolója szerint egy hatágyas, koedukált kórteremben kell felkészülniük a műtétre váróknak a beavatkozásra. Itt kell levetkőzniük, majd itt kell alsóneműben várakozniuk. Sőt: a kórházban a pelenka viselése is kötelező a beavatkozásoknál, így ezt szintén itt kell felvenniük nőknek és férfiaknak egyaránt.

Csak egy függöny áll a betegek rendelkezésére, ám a beszámolók szerint ez kevéssé alkalmas a célra. Az ápolók igyekeznek takargatni a betegeket, de így is elkerülhetetlen, hogy a műtétre szorulók legalábbis hiányos öltözetben mutatkozzanak egymás előtt, amíg be nem tolják őket a műtőbe. Ez pedig sokakban kellemetlen szégyenérzetet kelt, amit csak fokoz, hogy már eleve kiszolgáltatott helyzetben vannak ilyenkor.

A TASZ felhívja a figyelmet, hogy az ilyesmi nemcsak kellemetlen, de jogsértő is: a törvények ugyanis kimondják, a kórháznak ügyelnie kell arra, hogy a beteg a kezelés során végig megőrizhesse emberi méltóságát, és tekintettel kell lennie a szeméremérzetre is.

Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top