Egészség

Két és félezer éves sebészeti módszerrel állították helyre az arcon lőtt nő orrát

Az indiai orvosok a „sebészet atyjának” tartott Sushruta által leírt módszert alkalmazták.

Kétezer-ötszáz éves sebészeti módszerrel rekonstruálták egy afgán nő orrát indiai orvosok – írja a News18.com. Az Újdelhi Városi Kórház sebészei a „sebészet atyjának” tartott Sushruta által leírt módszert alkalmazták.

A beteget négy évvel ezelőtt lőtték meg. Ugyan túlélte a támadást, de orrának egy részét elvesztette, nehezen lélegzett, és a szaglóképessége is tönkrement – nyilatkozta a műtét kapcsán Ajaya Kashyap, a KAS gyógyászati központ orvos igazgatója.

Képünk illusztráció (Fotó: Europress)

A fiatal nő életét nagyon megkeserítette a támadás: 24 éves volt, és éppen arra készült, hogy férjhez menjen, amikor megtámadták. Szerencsére a családja mellette állt, egész Indiát beutazták, hogy a legjobb orvosok kezelhessék a sérülést.

Végül egy ősi technikában találták meg a megoldást. „Sokszor elfelejtjük, pedig büszkék lehetnénk rá, hogy a legfejlettebb sebészeti eljárásaink közül sok, például a plasztikai sebészet terén is olyan indiai módszerekben gyökeredzik, mint Sushruta technikái” – mondta Kashyap.

„(Ezek a módszerek) annyira precízek és tudományos szempontból pontosak, hogy ma is nyugodt szívvel használhatjuk őket az orr- és fülrekonstrukciós műtétek során” – tette hozzá az orvos.

A műtét során az orvosok a fiatal nő arcáról vett bőrt használták a sérült szövetek helyreállításához. A nehézséget az okozta, hogy anélkül építsék újra az orrát, hogy újabb hegeket ejtenének az arcán. „Szerencsére sikerült elérnünk a kívánt eredményt” – hangsúlyozta az orvos.

„El sem tudom mondani, mennyire szerencsésnek érzem magam, hogy négy év után újra tudok beszélni, hogy megint rendesen érezhetem a szagokat, és lélegezhetek. A műtét alapvetően megváltoztatta az életemet” – mondta az operáció után a beteg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top