Egészség

Nem mindegy, melyik gyógyszertárba viszed vissza a kivont gyógyszert

A fogyasztóvédők tesztelték a gyógyszervisszaváltást: volt, ahol pénzt kaptak, máshol csak elutasítást.

Eltérő tapasztalatokat szereztek a fogyasztóvédők, amikor a gyógyszervisszaváltást tesztelték. A forgalomból kivont Calcium-Sandoz pezsgőtablettát vitték vissza gyógyszertárakba. A Magyar Idők cikke szerint volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Calcium-Sandoz tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen viszont mindösszesen arról tájékoztattak, hogy a forgalomból kivont tablettát ne szedjék tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra.

A pezsgőtabletta gyártója korábban az MTI-nek jelezte: arra törekednek, hogy a termék minél előbb újra kapható legyen. Mint írták, az orvosi kockázatelemzés alapján napi egy pezsgőtabletta fogyasztása nem jelent egészségügyi rizikót a Calcium-Sandoz esetében, ezzel együtt a cég által Magyarországon forgalmazott D-vitaminos és C-vitaminos pezsgőtabletta-készítményeket nem érintik a gyógyszerhatóság intézkedései, ezek a termékek megfelelnek a minőségbiztosítási elvárásoknak.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége vezetője szerint a gyógyszergyáraknak meg kell dolgozniuk a fogyasztók bizalmáért, és akkor lennének felelősek a magyar piacon, ha többek között káralapot hoznának létre a nem várt szennyezések, gyógyszerkivonások esetére, amelyből például az érintett gyógyszereket feltétel nélkül visszaválthatják – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top