Egészség

Nem kaptak kedvezményt a fogyatékkal élők a Veszprémi Állatkertben

Facebook-posztban mesélték el, mi történt.

Hétfőn egy fogyatékkal élő fiatalokból álló csoport szeretett volna bemenni a Veszprémi Állatkertbe. De hiába volt igazolványuk, nem kaptak kedvezményes jegyet, ezért nem tudtak bemenni – derült ki egy Facebook-bejegyzésből.

Az állatkert ezt azzal indokolta, hogy önmagában a fogyatékosságot igazoló papírok nem elegendőek, az is feltétel, hogy tagok legyenek valamelyik érdekvédő szervezetben. A bejegyzés szerzője azonban azt állítja, korábban ez sohasem merült fel.

A pénztárnál csalódottan várakoztunk, míg a csapat néhány tagja az irodán próbálkozott elintézni a belépést. Nem engedtek a 21-ből. Így most utazunk haza. Nem kicsi a csalódottság. 60 ezer forintunk nem volt belépőre. Messziről odautaztunk fiataljainkkal, akiknek nagy része mozgásban is akadályozott… Emberségből levizsgáztak az állatpark vezetői. Ilyen vagy olyan kártya..?! Nem változtat az állapotukon. Ez a negatív diszkrimináció viszont igen. Köszönjük szépen!

– olvasható a bejegyzésben, amit néhány óra alatt csaknem 10 ezren osztottak meg.

Facebook/Kövér-Parragi Cecília

Az Index az esettel kapcsolatban azt írta: a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének leírása alapján a fogyatékossági támogatás mindenkinek jár, aki „látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos személynek, vagy halmozottan fogyatékos személynek minősül, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul”, vagy „a helyváltoztatáshoz meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli”.

Az állatkert honlapján valóban az szerepel, hogy „a mozgáskorlátozottak egyesületeinek országos szövetsége által kibocsátott érvényes igazolványt és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságot igazoló igazolvány” együttes felmutatása esetén jár a kedvezmény.

A hírportál érdeklődésére a Veszprémi Állatkert a következőt írta:

Társaságunk munkatársai minden lehetséges segítséget felajánlottak, hogy az állatkert látogatását az Önök számára lehetővé tegyék, így megfelelő igazolás hiányában akár utólagos fizetés mellett. A felajánlott lehetőséggel azonban Önök nem kívántak élni.

Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az Állatkerti kirándulást.

Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top