Egészség

Orvosok fejtették meg újra Mona Lisa mosolyának titkát

NLCafé | 2018. Szeptember 07.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

Orvosok szerint Mona Lisának pajzsmirigy-alulműködése volt, ezért mosolyog úgy a festményen, ahogy. Az egyetemi kutatók diagnózisukat egyedül a Da Vinci festményén látottakra alapozzák.

Dr. Mandeep Mehra, a Harvard egyetem kutatója és Hilary Campbell a kaliforniai egyetemről arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo Da Vinci Mona Lisája azért mosolyog olyan sejtelmesen az évszázados festményen, mert beteg volt, pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett.

Korábban felmerült egy olyan elmélet is, hogy a feltehetően egy gazdag selyemkereskedő feleségét ábrázoló festményen szereplő Lisa Gherardini szívritmuszavarban szenvedett volna, de a két kutató inkább pajzsmirigy-alulműködésre gyanakszik, amit azzal próbálnak alátámasztani, hogy Gherardini aránylag sokáig élt, 63 éves korában halt meg.

A Mona Lisa a párizsi Louvre-ban – Fotó: Christian Marquardt/Getty Images

A két kutató diagnózisát a festményen látottakra alapozza: szerintük fakó bőre, ritkuló haja és szemöldöke is mind-mind alátámasztja feltételezésüket, sőt még a nyakán is kiszúrták a pajzsmirigy-megnagyobbodás jeleit. Végső konklúziójuk az, hogy Mona Lisa halovány mosolya is a betegsége miatti izomgyengeség miatt olyan különleges.

A tudósok azt is kitalálták, hogy a betegég jódhiány miatt alakulhatott ki a nőnél terhessége alatt vagy után. Ez még akár igaz is lehet, ugyanis a kép elkészülte előtt Gherardiniéknek tényleg született egy fiuk, Andrea.

The Telegraph