nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Kiderült, hogy a probiotikumoknak alig van hatásuk a szervezetre

Kiderült, hogy a probiotikumoknak alig van hatásuk a szervezetre

Ezt állítja legalábbis egy új kutatás.
MTI
f Ajánlom

probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának „alig van hatása a szervezetre” – állapította meg egy nagy szabású elemzés, melyet izraeli tudósok végeztek. A kutatók szerint a jövő probiotikumának testre szabottnak kell lennie, vagyis az egyes emberek igényei szerint kellene megtervezni őket – írja a BBC.

A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap leteltével érzéstelenítés után szövetmintát vettek tőlük a gyomor, a vékony- és a vastagbél több területéről. Azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e, és okoztak-e változást a béltevékenységben.

A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a „jó” baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd „a másik oldalon” távoztak is belőle. A többieknél az történt, hogy az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák.

Fotó: Pixabay

Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a „népesség” összetétele. Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké – mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek.

Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni tehát haszontalan, legalábbis az esetek jó részében

– tette hozzá.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogyan hatnak a probiotikumok antibiotikumkúra után, amikor a gyógyszer mind a jó, mind a káros baktériumokat elpusztította. Ebben a vizsgálatban 46 önkéntes vett részt, az eredményeket szintén a Cell friss száma közölte. A kutatók azt állapították meg, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.

A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek

– magyarázta Elinav.

A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatásuk, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.

Megosztás Facebookon