nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Idén is ingyen adják a HPV-elleni védőoltást, csak kérni kell

Idén is ingyen adják a HPV-elleni védőoltást, csak kérni kell

Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni (HPV-) védőoltás – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-t.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

A térítésmentes HPV-elleni védőoltást az iskolaoltási programban az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg, a szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.

A védettség eléréséhez féléves különbséggel két oltásra van szükség, ezeket a 7. évfolyamra járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg. Az iskolai oltáskampányban használt vakcina a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, a humán papillomavírus kilenc típusa ellen alakít ki védettséget.

A HPV ellen már 11-12 éves korban beadható a védőoltás (Fotó: Tumblr)

Kitértek arra, hogy az oltás éveken keresztül jelentős védelmet ad a lányoknak a fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívták a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is. 

A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben vezették be a humán papillomavírus elleni védőoltást az iskolákban.

Megosztás Facebookon