Egészség

Csirkék segítenek az időseknek legyőzni a magányt

Több brit idősek otthonába is csirkéket költöztettek, hogy így segítsenek a lakóknak felülkerekedni a depresszión és a magányon.

Sokszor megkapom, milyen szerencsés vagyok, hogy van egy vidéki nagymamám. De aki igazán szerencsés, az maga a nagyim: a nagy ház, a kert és a temérdek állat mellett mindig akad teendője, neki nem kell azon gondolkoznia, hogy mivel töltse ki a napját. A folyamatos munka pedig még a nyolcvan felé is fiatalon tartja.

Természetesen nem teheti meg mindenki, hogy a nyugdíj után egy vidéki házba költözzön és állatokat tartson. Azok az idősek  akik otthonba kényszerülnek, gyakran néznek szembe a végtelennek tűnő magány és izoláció érzésével. A magányról pedig köztudott, hogy milyen káros, mind a szellemi, mind a testi egészségre nézve.

Egy brit szervezet most szokatlan ötlettel állt elő: a Social Hen Homes Project keretében csirkéket telepít az idősek otthonaiba, akikről a lakóknak kell gondoskodniuk. Azáltal, hogy odafigyelnek a csirkék etetésére és egészségére, a lakók napjai célt kapnak, és kevésbé érzik magányosnak magukat. Ráadásul egymással is többet beszélgetnek, amire jó alkalmat ad a csirkék meglátogatása.

„Csodálatos látni, milyen lelkesek a lakóink a csirkék miatt. Alig várják, hogy begyűjtsék az első tojásokat!” –mesélte az első élményekről egy milnrow-i otthon vezetője. 

metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top