Egészség

Néma segélyhívás: fuldokló nő hívta fel a 112-t, kopogtatással kommunikáltak

A telefonáló nem tudott megszólalni, az operátor azonnal feltalálta magát. Ki is tüntették.

Fulladási rohama miatt hívta egy nő a 112-es segélyhívót Fejér megyében augusztus 24-én hajnalban. A miskolci központ operátora először csak szuszogást hallott a telefonban, de szerencsére nem hagyta annyiban a dolgot: végül úgy tudott kommunikálni a bejelentővel, hogy eldöntendő kérdéseket tett fel neki, melyekre válaszként egy koppantás jelentette a nemet, több koppantás pedig az igent.

Hamar kiderült, hogy mentőre van szükség, és mivel a rendszer automatikusan jelzi a hívás kezdeményezésének hozzávetőleges helyszínét, azt is sikerült kideríteni, honnan telefonáltak. A pontos címet a koppantásos módszerrel „beszélték” meg.

Az operátor ezután felvette a kapcsolatot a mentőkkel, akik negyedórán belül a helyszínen voltak, ellátták és kórházba szállították a nőt. Mint kiderült, gégekanülje miatt nem tudott beszélni – írja a Police.hu.

Találékonyságáért és kiemelkedő szakmai helytállásáért Hegedűs Istvánnét, a Miskolci Hívásfogadó Központ operátorát dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes hétfőn kitüntetésben részesítette.

Fotó: Police.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top