Egészség

Előre jelezhetik a szívinfarktust a mély homlokráncok

Érdekes tanulmányt közöltek a homlokráncok és az érrendszeri betegségek kapcsolatáról a francia Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse intézet kutatói. Szerintük a sok és mély homlokránc előjele a szívinfarktusnak.

Összefüggést találtak francia kutatók a homlokráncok és az érrendszeri megbetegedések között. A húsz évig tartó kutatás alatt 3200 felnőtt homlokán vizsgálták és osztályozták a ráncokat. A kísérlet kezdetekor a 32, 42, 52 és 62 éves alanyok jó egészségi állapotban voltak, homlokráncaikat 0–3 közt pontozták a kutatók. Akinek nem volt ránca, 0 pontot kapott, akinek sok volt, és mély, 3 pontot.

A két évtizedes megfigyelés után megállapították, hogy az ez idő alatt különböző okok miatt elhunyt 233 emberből 15,2 százalék 2 vagy 3 pontot, 6,6 százalék 1 pontot, 2,1 százalék pedig 0 pontot kapott.

Minél mélyebbek a barázdák, annál nagyobb az esély a szívinfarktusra – Forrás: pixabay

A kutatók levonták a következtetést, miszerint a homlokráncok számának és mélységének növekedésével párhuzamosan nőtt a kardiovaszkuláris megbetegedés rizikója. Akik 2 vagy 3 pontot kaptak, azok 10-szer nagyobb eséllyel haltak meg valami szívprobléma miatt, mint a 0 pontot begyűjtők.

Persze nem minden ránc tekinthető fenyegetésnek. Korábbi tanulmányok szerint a szem sarkából kifelé sugárzó apró ráncok, a szarkalábak nincsenek kapcsolatban a szív- és érrendszer kóros elváltozásaival, természetes velejárói az öregedésnek, és függnek az arcizmok mozgásától is.

Azt viszont még nem tudják a kutatók, hogy mi állhat a homlokráncok és a szívbetegségek közti összefüggés hátterében.

Sience Alert/Origo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top