Egészség

112 orvos nem túlórázik többet a Honvédkórházban

Nehéz időszak jöhet szeptembertől, biztosan nőnek a várólisták.

Káosz jöhet szeptembertől a Honvédkórház sürgősségi centrumában, 112 aneszteziológus és traumatológus is felmondta ugyanis az önkéntes túlmunka szerződését – tudta meg a Népszava.

A felmondáshoz a lap szerint az vezetett, hogy a kórház vezetősége júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást. Volt olyan orvos, aki 100 ezer forinttal kevesebb fizetést kapott emiatt. Ez kiugró példa, de a több tízezer forintos különbségek általánosnak mondhatóak a lap forrásai szerint.

Az orvosok az elmúlt hetekben megpróbáltak megegyezni a kórházzal, de nem sikerült megállapodniuk. A túlmunkát érintő felmondásuk szeptember elsején lép életbe. Ezzel 60 óra helyett mindössze 48 órát dolgoznak majd. Bár az orvosok normál munkaideje 40 óra, a munkáltató további 8 órát kötelezően elrendelhet, további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Így jön ki a 48 és a 60 óra. Az önként vállalt túlmunkát azonban szerződés szabályozza, ezt mondták fel most 112-en.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint a felmondásokkal jó esetben csak a tervezett műtéteket kell majd felfüggeszteni, de rosszabb esetben akár az ügyeleti ellátás is megakadhat. Így szinte biztosra vehető, hogy valamennyi műtét esetében nőnek majd a várólisták.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya későbbre ígért választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top