Egészség

Kiderült: csökkenti a rák kialakulásának kockázatát a ketchup

Egy új tanulmány szerint a főtt paradicsomszószok és a ketchup is megvédhetik testünket a ráktól.

A spanyol Universitat Politècnica de València kutatói érdekes eredményekkel álltak elő. A tudósok a paradicsom és a paradicsomszósz esetében azt tanulmányozták, milyen hatással van az emésztés az antioxidánsokra, amelyek megvédik sejtjeinket a sérülésektől.

Felfedezték, hogy a főtt paradicsomszósz megőrzi a likopin nevű anyagot, amely növeli a probiotikus hatást és ösztönzi az egészséges baktériumok növekedését a bélben. A hangsúly a szószon van, hiszen köztudott, hogy a paradicsom sokkal jobb probiotikus hatást fejt ki mártás formájában, mint nyersen.

házi ketchup

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a paradicsomkivonat milyen hatással van a gyomorrákra. Az eredmények azt mutatták, hogy lassítja a ráksejtek terjedési képességét, ami végül a sejt halálához vezet. Szerintük annak megértése, hogy a főzés és az emésztés hogyan befolyásolja az élelmiszerek egészségügyi előnyeit, segíthet a gyártóknak abban, hogy a jövőben egészségesebb termékeket gyártsanak.

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top