Egészség

Borzalmas! 2 éves, és már láncdohányos

Naponta 40 szál cigit szív el, a szüleinek nincs szívük leszoktatni.

A 2 éves indonéziai Rapi Pamungkas eleinte csak azokat a csikkeket szedte fel anyja piaci standja körül, amiket az idősebb fiúk dobáltak el, idővel azonban már ő is elkezdett szívni. Mára pedig már annyira láncdohányossá vált, hogy naponta 40 szállal is „végez”. Ezzel pedig szülővárosa, Szukabumi hírhedt alakja lett, aki cigiért zaklatja a járókelőket. Sok helyi viccesnek találja, ahogy egy kisgyerek füstöl, és nevetve cigivel kínálják.

Már videók is készültek róla, s ezek a felvételek bejárták a netet, sokan szörnyülködve nézik a láncdohányos csöppséget. Egyik-másik videón megpróbálják kivenni a szájáról a cigit, de ahogy kihúzzák, ő egyből visszadugja és szívja tovább a „bűzös rudat”.

Rapi körülbelül 2 hónap alatt vált ennyire függővé, ráadásul a napi nikotinadagja mellé kávét is követel. Anyja, Maryati naponta 2 doboz cigivel látja el kisfiát, és azzal védekezik, hogy enélkül kibírhatatlanná válik a gyerek. „Ha nem adok neki cigit, bevadul. Tombol, és sír megállás nélkül, aludni sem akar” – állítja az asszony, aki férjével azt tervezi, előbb-utóbb majd orvoshoz viszi a gyereket, hogy segítsen neki leszokni.

Rapi hasonló cipőben jár, mint a 2010-ben ismertté vált, ugyancsak indonéz kisfiú, Ardi Rizal. Ő szintén napi két doboz cigit simán elszívott, ám azóta, ugyan hosszú évekbe telt, de már leszokott.

Reméljük, Rapi kezéből is örökre kikerül majd a cigaretta.

Indonéziában egyébként a világon az egyik legmagasabb a kiskorú dohányosok aránya. Egy 2016-os felmérés szerint a 18 év alattiak 9 százaléka napi szinten dohányzik.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top