Egészség

„Van, hogy egy pánikroham nem csak abból áll, hogy kapkodsz a levegő után”

Nem szokványos tünetei miatt Ellie évekig nem tudta, hogy pánikbeteg. Tucatnyi orvosnál járt, mire nagy sokára diagnosztizálták. Most másokon próbál segíteni.

„Ellie vagyok, 20 éves, 14 éves korom óta pánikbeteg – kezdte a Love What Matters oldalán közzétett bejegyzését a fiatal brit lány, aki azért döntött úgy, hogy a nagy nyilvánosság előtt is vállalja mentális betegségét, hogy ezzel segítsen sorstársain. Ellie-nek ugyanis hat évet kellett várnia a diagnózisra, csak mert nála a szorongás és a pánikbetegség nem a „hagyományos” tünetekkel jelentkezett.

ellie pánikroham pánikbetegség szorongás

Kép forrása: Love What Matters

Az orvosaim zöme vashiánnyal, kiszáradással és alacsony vércukorszinttel magyarázta a tüneteimet. Évekbe telt, és vagy egy tucat orvosba, mire nagy sokára végre kiderült, hogy szorongással küzdök.” Ellie azt mondja, azóta rengeteget olvasott és tanult a betegségéről. Blogot vezet, ahol időről időre megosztja sorstársaival a tapasztalatait. És ez még nem minden: a beérkező hozzászólásokból is tanul.

A pánikbetegségről az emberek többsége úgy tudja, hogy légszomjjal és mellkasi fájdalommal jelentkezik. Nálam a tünetek ennél sokkal változatosabbak: a teljes lefagyástól a dührohamon keresztül a megállíthatatlan remegésig elég sok minden elő szokott fordulni. Épp ezért sokan nem is akarják elhinni (főleg a kívülállók közül, akik nem ismernek), hogy pánikrohamom van. Velük még utólag is nehéz megértetni, hogy tényleg beteg vagyok, és nem, mondjuk, részeg.

Ellie azt mondja, a speciális tünetekkel jelentkező rohamait nemcsak az idegenek, de sokszor még a legközelebbi hozzátartozói sem mindig értik meg. „Az exem a szakításunkkor azt vágta hozzám, hogy ezekkel az »úgynevezett« rohamokkal csak azt akarom elérni, hogy mindenki rám figyeljen, és elhiggye, hogy beteg vagyok.” A fiatal lány azt mondja, nehezen tette túl magán a hallottakon, és végtelenül szerencsésnek érzi magát, hogy most olyan párja van, aki igyekszik mindenben támogatni őt, és türelmes akkor is, ha a rohamokról van szó.

Ellie a közelmúltban arra is vállalkozott, hogy a Twitteren álljon ki a hozzá hasonló pánikbetegekért. Posztjában, amit azóta több százezren osztottak meg, őszintén leírja, hogy téved, aki azt hiszi, hogy egy pánikroham csak légszomjjal vagy épp mellkasi fájdalommal jelentkezik. „Ennek a betegségnek, amit szorongásnak hívnak, pont annyi formája lehet, ahány beteg. Csak azért, mert valami nem a számodra »megszokott« tünetekkel jelentkezik, még lehet nagyon is valóságos” – írta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top