nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
„Van, hogy egy pánikroham nem csak abból áll, hogy kapkodsz a levegő után”

„Van, hogy egy pánikroham nem csak abból áll, hogy kapkodsz a levegő után”

Nem szokványos tünetei miatt Ellie évekig nem tudta, hogy pánikbeteg. Tucatnyi orvosnál járt, mire nagy sokára diagnosztizálták. Most másokon próbál segíteni.
Szabó Panni
f Ajánlom

„Ellie vagyok, 20 éves, 14 éves korom óta pánikbeteg – kezdte a Love What Matters oldalán közzétett bejegyzését a fiatal brit lány, aki azért döntött úgy, hogy a nagy nyilvánosság előtt is vállalja mentális betegségét, hogy ezzel segítsen sorstársain. Ellie-nek ugyanis hat évet kellett várnia a diagnózisra, csak mert nála a szorongás és a pánikbetegség nem a „hagyományos” tünetekkel jelentkezett.

ellie pánikroham pánikbetegség szorongás

Kép forrása: Love What Matters

Az orvosaim zöme vashiánnyal, kiszáradással és alacsony vércukorszinttel magyarázta a tüneteimet. Évekbe telt, és vagy egy tucat orvosba, mire nagy sokára végre kiderült, hogy szorongással küzdök.” Ellie azt mondja, azóta rengeteget olvasott és tanult a betegségéről. Blogot vezet, ahol időről időre megosztja sorstársaival a tapasztalatait. És ez még nem minden: a beérkező hozzászólásokból is tanul.

A pánikbetegségről az emberek többsége úgy tudja, hogy légszomjjal és mellkasi fájdalommal jelentkezik. Nálam a tünetek ennél sokkal változatosabbak: a teljes lefagyástól a dührohamon keresztül a megállíthatatlan remegésig elég sok minden elő szokott fordulni. Épp ezért sokan nem is akarják elhinni (főleg a kívülállók közül, akik nem ismernek), hogy pánikrohamom van. Velük még utólag is nehéz megértetni, hogy tényleg beteg vagyok, és nem, mondjuk, részeg.

Ellie azt mondja, a speciális tünetekkel jelentkező rohamait nemcsak az idegenek, de sokszor még a legközelebbi hozzátartozói sem mindig értik meg. „Az exem a szakításunkkor azt vágta hozzám, hogy ezekkel az »úgynevezett« rohamokkal csak azt akarom elérni, hogy mindenki rám figyeljen, és elhiggye, hogy beteg vagyok.” A fiatal lány azt mondja, nehezen tette túl magán a hallottakon, és végtelenül szerencsésnek érzi magát, hogy most olyan párja van, aki igyekszik mindenben támogatni őt, és türelmes akkor is, ha a rohamokról van szó.

Ellie a közelmúltban arra is vállalkozott, hogy a Twitteren álljon ki a hozzá hasonló pánikbetegekért. Posztjában, amit azóta több százezren osztottak meg, őszintén leírja, hogy téved, aki azt hiszi, hogy egy pánikroham csak légszomjjal vagy épp mellkasi fájdalommal jelentkezik. „Ennek a betegségnek, amit szorongásnak hívnak, pont annyi formája lehet, ahány beteg. Csak azért, mert valami nem a számodra »megszokott« tünetekkel jelentkezik, még lehet nagyon is valóságos” – írta.

Megosztás Facebookon