Egészség

Mányoki Attila: A belső szerveim gyakorlatilag leálltak

Először a bal tüdeje omlott össze, majd a jobb részlegesen károsodott, és ha társai nem sietnek a segítségére, valószínűleg már nem élne Mányoki Attila hosszútávúszó, aki egy kórház intenzív osztályán ébredt, miután egy csomó medúzacsípést szenvedett el.

Csoda, hogy életben maradt Mányoki Attila hosszútávúszó, akit az Ocean’s Seven verseny utolsó, hetedik próbáján oroszlánmedúzák támadtak meg; úszása során legalább 9 oroszlánmedúza-csípés érte, és a szervezetébe került méreganyag gátolta az anyagcseréjét. A sportoló a TV2 Mokka című műsorának vendége volt szerda délelőtt.

Az úszó elmondta, volt, hogy egy percen belül kétszer is megcsípték a medúzák, de ez nem jelenti azt, hogy valamit rosszul csinált volna, egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. Az oroszlánmedúza csípése egyébként rendkívül fájdalmas, és bár egy-egy marás nem okoz nagyobb problémákat, nagy mennyiségben a méreganyag már komoly veszélyt jelent.

Mányoki Attilának először a veséjét, aztán a gyomrát támadta meg a méreg, majd végül összeomlott a tüdeje is. A csapat akkor vette észre, hogy komoly baj lehet, amikor elvesztették a kommunikációs kapcsolatot Attilával. Ha ők végül nem sietnek a segítségére, és nem húzzák ki a vízből, valószínűleg már nem élne a sportoló. Akkor már órák óta önkívületi állapotban úszott, mire bekerült az intenzív osztályra, addigra le is állt a légzése.

Arra a kérdésre, hogy nem érzékelte-e korábban, hogy baj van, hiszen a szervei egyre kevésbé bírták a megpróbáltatásokat, az extrém úszó azt felelte, hogy egy ilyen rendkívüli fizikai igénybevétel esetén ez nem szokatlan, ahogy a kiszámíthatatlan balesetek, mint a medúzával való találkozás sem az. Az már más kérdés, hogy hány csípést bír ki egy ember szervezete. Van, akié csak hármat, de van akié 15-öt is. A sportoló bízott abban, hogy az ő edzett teste bírni fogja a megpróbáltatásokat, de végül kénytelen volt feladni a versenyt. Várhatóan még néhány hónapba beletelik, mire teljesen regenerálódik a szervezete, de úgy tervezi, jövőre újra nekivág a versenynek.

A magyar sportember számára ez volt az Ocean’s Seven utolsó, egyben legnehezebb állomása, amellyel lezárhatta volna a hét, kivétel nélkül rendkívül nehéz feladatból álló sorozatot. Ez eddig mindössze 11 embernek sikerült, így Mányoki lehetett volna a világon a tizenkettedik, egyúttal az első magyar, aki erre képes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top