Egészség

Mérgezővé váltak Florida strandjai, ember és delfin sincs biztonságban

Nemcsak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes, mérgező algatelepek lepték el Florida egyes partvidékeit. Az utcák kihaltak, mindent beterít az oszlásnak indult tengeri élőlények bűze, az algamérgezés ölt meg őket.

A Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embert, a televíziók tudósításai szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható.

Az Egyesült Államok déli államának nyugati partjait mérgező algatelepek lepték el: mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint terjednek tovább, északi irányban.

Az algák rohamosan pusztítják a tenger élővilágát. Teknőcök, Góliát sügérek, lamantinok tetemét mossa partra a víz, júliusban például egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe. A héten Sarasotánál kilenc delfin tetemét halászták ki, a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös alga okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key-n a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el a strandokról.

A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint különösen a teknősöket pusztítja az alga: az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett.

A vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott. Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő Irma hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak. Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a tóban lévő mérgező vegyi anyagokat.

Rick Scott, Florida kormányzója több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyes, légzési nehézségeket okozó alga miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top