Egészség

Kiderült: a túl sok edzés rosszul hat a mentális egészségre

Hosszú időn keresztül azt mondták, hogy a testmozgás segíthet a mentális egészség fellendítésében. De ez csak bizonyos fokig igaz.

Míg logikusan azt feltételezhetnénk, hogy minél többet sportolunk, annál jobb lesz a mentális egészségünk, egy, a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent új tanulmány szerint ez nem feltétlenül igaz. Valójában a túl sok testmozgás akár negatív hatást is gyakorolhat a mentális egészségünkre. Az új kutatások azt mutatják, hogy heti kétórányi sport jelentős pozitív hatással bír a mentális egészségre.

A tanulmány szerint a kutatók több mint 1,2 millió felnőtt embert adatait vizsgálták meg 2011 és 2015 között, akik a testmozgással, az egészségükkel, az életmódbeli szokásaikkal és a mentális egészségükkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

edzés lábra

Az emberek átlagosan havi 3,36 rosszabb mentális állapotú napról számoltak be, de azok, akik azt mondták, hogy mozognak, körülbelül másfélszer kevesebb rossz napot tapasztaltak havonta. Egy kicsit mélyebbre ásva a kutatók észrevették, hogy azok az emberek, akik visszafogottabban (alkalmanként kb. 45 percet) sportoltak, jobb mentális egészségügyi eredményt értek el, mint azok, akik maratoni szintekig hajtották az edzést.

Ráadásul, akik hetente három-öt edzést iktattak be, azoknak nagyobb mértékben csökkent a rossz hangulatban eltelt napjaik száma, mint a heti ötször vagy még többször sportolóknak. A tanulmány azonban azt nem vizsgálta meg, hogy a túl sok edzésnek miért van negatív hatása a mentális egészségre.

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top