Egészség

Meg kellett szöktetniük a szülőknek gyereküket a világhírű kórházból

A szülők állítják, a kórház munkatársai először megmentették lányuk, Alyssa életét, aztán mindent megtettek, hogy elszakítsák tőlük.

A most 19 éves Alysse Gilderhus nem mindennapi kálváriája 2016 karácsonyán kezdődött, mikor a fiatal lány az ajándékbontás után rettenetes fájdalmak közepette terült el a fürdőszoba padlóján. Édesanyja, Amber Engebertson a CNN amerikai hírcsatorna újságírójának elmondta, ahogy meglátta a lányát, egyértelmű volt számára, hogy nem egyszerű gyomorrontása van.

Láttuk a szemében a halálfélelmet” – idézte fel az asszony, majd a lap újságírójának elmondta: csak a kórházba szállítás után tudták meg, hogy lányuk tüneteit egy életveszélyes betegség, az úgynevezett agyi aneurizma okozta. „Az orvosok nem szépítették a helyzetet. Elmondták, hogy a lányunk agyában lévő egyik ér megrepedt, és hogy még a kezeléssel együtt is legfeljebb 2 százalék az esélye a túlélésre.

mayo klinika elrablás kórház aneurizma

Kép forrása: Alyssa Gilderhus

A szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy Alyssát a neves rochesteri Mayo Klinikán operálják meg. Remélték, hogy a világhírű kórház ugyancsak világhírű orvosai képesek lesznek arra, hogy megmentsék lányuk életét. Bár a viharos időjárás miatt nem volt egyszerű dolguk, a szülőknek végül sikerült bejuttatni lányukat a klinikára, ahol azonnal meg is operálták. Majd a következő egy hónapban még négyszer.

Az orvosai le voltak nyűgözve Alyssától. Konkrétan a csodájára jártak, miközben egymás között arról beszélgettek, valóságos csoda, hogy túlélte az aneurizmaszakadást” – mesélte az anyuka, aki elárulta, még most is csak végtelen hálával tud gondolni azokra az idegsebészekre, akik a klinikán megmentették a lánya életét. Hogy mégis mikor mérgesedett el akkor a viszony Alyssa szülei és a Mayo Klinika között? Amikor a lány átkerült a rehabilitációs osztályra.

Amber a CNN-nek elmondta, az osztályon Alyssa új orvosokat és új kezelési tervet kapott. „Nem ez volt a legrosszabb, hanem az, hogy folyamatosan az volt az érzésünk, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a lányunkkal.” Az anya úgy emlékszik, ebben az időszakban szinte állandóan veszekedett lánya kezelőorvosaival, akik szerinte felszínesen kezelték a gyereket, egy ízben például még a hólyaggyulladását sem vették észre.

A helyzet végül annyira elmérgesedett, hogy Ambert kitiltottak a klinikáról. „Hónapokig nem engedték, hogy lássam a lányomat” – panaszolja az anyuka, aki ráadásul hiába kérvényezte többször is lánya átszállítását, a klinika elutasította a kérelmeket, mondván, az nem szolgálja a lány gyógyulását. „Egy ponton túl már biztosak voltunk benne, hogy a Mayo Klinika fogva tartja a lányunkat, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elválasszák tőlünk.

A lányt – aki bár a kezelése során végig nagykorú volt már, ennek ellenére döntéseket nem hozhatott – végül nevelőapja egy trükkel menekítette ki a kórházból. A „szabadításról” még egy videót is készítettek, szerették volna bizonyítani ugyanis, hogy Alyssát akarata ellenére, már-már erőszakkal tartják fogva az intézményben. Alyssa a CNN-nek nyilatkozva arról mesélt, megkönnyebbülés volt számára, hogy kiszabadult a Mayo falai közül. Hozzátette, az utolsó időszakban két nővér állandóan figyelte őt, emiatt úgy érezte magát, mint egy bűnöző.

A CNN kereste a Mayo Klinikát is az esettel kapcsolatban, de az intézmény képviselője nem volt hajlandó nyilatkozni annak ellenére sem, hogy Alyssa felmentette őket az orvosi titoktartási kötelezettség alól. Közleményükben azt írták, az eset túlságosan összetett ahhoz, hogy arról a médiában beszéljenek, ráadásul nem szolgálja se a beteg, se a család érdekét, hogy a részleteket nyilvánosságra hozzák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top