Egészség

Sokkoló képekkel hívja fel a figyelmet a petefészekrákra a fiatal nő

A 25 éves Sarah sokáig hitte, hogy a puffadásait irritábilis bél szindróma (IBS) okozza. Sokkolta a hír, hogy előrehaladott petefészekrákja van.

„Már a diagnózist megelőzően is voltam orvosnál a panaszaimmal, de akkor az orvosom azt mondta, minden bizonnyal a stressz és az elégtelen táplálkozás okozza a panaszaimat” – idézi a Metro című brit bulvárlap Sarah Nicholsont, aki alig 25 éves volt, mikor megtudta, hogy előrehaladott petefészekrákban szenved.

Sarah a lapnak őszintén elmondta, a tünetek alapján nemcsak az orvosai, de ő sem gondolta, hogy bármi komoly baja lehet. „A puffadás és az alhasi fájdalom zavaró volt, de igazából elviselhető, az egyetlen tünet, ami tényleg befolyásolta az életemet, az az állandó fáradtságérzés volt” – vallja be a nő, aki végül úgy döntött, egy alapos kivizsgálással jár végére a furcsa tüneteknek.

sarah petefészekrák ibs gyomorpanaszok

Kép forrása: Facebook / Sarah Nicholson

Valahol legbelül tudtam, hogy ez nem csak egy IBS” – mondja a lány, akit annak ellenére összetört a diagnózis, hogy azt mondja, fel volt készülve a legrosszabbra. Miután egyértelművé vált, hogy Sarah tüneteit nem emésztési zavar, hanem két, nagyméretű tumor okozza, a fiatal nőnek élete legnehezebb döntéseit kellett meghoznia. Többek között lemondott arról, hogy gyereket szüljön.

„Az orvosom felvetette a méheltávolító műtét lehetőségét, én pedig belementem. Tudtam, hogy ezzel elveszítem azt a lehetőséget, hogy gyereket szüljek, de nem mertem kockáztatni. Rettegtem, hogy ha meggyógyulok, egy váratlan pillanatban újra szembetalálom magam ezzel a rettenetes betegséggel.”

A diagnózis óta Sarah átesett a petefészek– és a méheltávolító műtéteken is, kemoterápiát kap, közben pedig arra buzdítja kortársait, hogy figyeljenek oda magukra és hallgassanak a saját testükre. „A saját testedet te ismered a legjobban, és ha te úgy érzed, valami nincs rendben, inkább menj el, és nézesd meg! Legfeljebb kiderül, hogy egészséges vagy” – írja Sarah, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy a petefészekrákot azért is emlegetik „csendes gyilkosként”, mert a tünetei hasonlóak más, kevésbé veszélyes betegségek tüneteihez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top