Egészség

Hőség: kilencszer riasztották a mentőket ugyanabba az üzembe

Nincsenek felkészülve a munkáltatók a hőségre, így szaporodnak a munkahelyi balesetek. A jogszabályban rögzített előírásokat szinte sehol sem veszik komolyan.

A szakszervezetek szerint a munkaadók jelentős része a szükséges óvintézkedéseket sem teszi meg a kánikula alatt: nem biztosítanak világos, könnyű öltözetet, az pedig általános, hogy nem működnek a légkondicionálók.

Például az egyik nyugat-magyarországi autóipari beszállítócég üzemébe néhány óra leforgása alatt kilencszer kellett kihívni a mentőket, mert a munkások a hőségriadó idején is teljes védőfelszerelésben dolgoztak egy szellőzés és klíma nélküli helyiségben. Egy másik üzemben a lábát törte egy ott dolgozó, mert az izzadságtól beporosodott védőszemüvegében nem látta, hová lép – írja pénteki cikkében a Népszava.

Kasik György építőipari munkás egy védősisaknyi hideg vízzel frissíti magát a 36 fokos melegben egy nyíregyházi építkezésen – MTI Fotó: Balázs Attila

Ezeket a példákat a Vasas Szakszervezet elnöke, László Zoltán gyűjtötte össze, a szervezet Facebook-oldalát pedig elárasztották a keserű tapasztalton alapuló hozzászólások. Akad, akinek 40 fokban sem engedték, hogy legalább a nadrágja szárát feltűrje, míg mások csak „mosolyogtak” a kötelező pihenőidőn, amit ők nemhogy kánikulában, de úgy általában sem szoktak kapni.

Mondjuk, az is igaz, hogy a jogszabály nem könnyíti meg a munkaadók dolgát. Védőitalt például akkor kell biztosítani, ha a munkahelyi klíma a 24 Celsius-fokos „korrigált effektív hőmérsékletet” meghaladja. Ezt egy képlet segítségével kell kiszámolni, ami figyelembe veszi a léghőmérsékletet, a páratartalmat, a szélmozgást is. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint teljesen életszerűtlen, hogy valaki ilyesmiket mérne, számolgatna egy munkahelyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top