nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Nagyon káros lehet, ha újratöltjük a PET-palackokat

Nagyon káros lehet, ha újratöltjük a PET-palackokat

Hő és törés hatására káros vegyi anyagok oldódnak ki belőlük.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Súlyosan károsíthatják egészségünket az újratöltött PET-palackok – figyelmeztet a Magyar Mezőgazdaság. A portál szerint a PET-, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokat a gyártók is egyszer használatosként árulják, ezt pedig érdemes komolyan venni, hő hatására, hosszú időn át tartó tárolástól, dörzsöléstől vagy túlságosan savas anyag hatására ugyanis káros vegyületetek oldódnak ki a műanyagból.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy az eldobható üdítős palackok alján, egy kis háromszögben található szám jelzi, milyen műanyagból készült a termék. Az 1-es jelzésű a PET, amit a legtöbb üdítős és ásványvizes palacknál használnak.

A PET-palackokból hő és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek a májat, a veséket, a tüdőt is károsítják, valamint bőrirritációt és légzőszervi problémákat is okozhatnak. Értelemszerűen minél tovább tárolunk egy ilyen palackot, illetve minél többször töltjük újra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy több vegyszer oldódik ki belőle.

Kutatások szerint a PET-palackokban a felbontást követően 24 órával már megjelennek a baktériumok és a penészgombák is, akkor is, ha hűtőben tároljuk őket. A palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak a baktériumok és gombák számára, amelyek anyagcseréjük során számos mérgező anyagot termelnek. Ráadásul a PET-palack az egyszerű mosogatástól sem lesz tiszta, és kifőzni sem lehet.

Éppen ezért az orvosok és a gyártók szerint is határozottan ellenjavallt, hogy a palackokat eltároljuk vagy újratöltsük. Ehelyett a PET-palackokat a szelektív kukákba kell dobni már egyszeri használat után. Az üvegből vagy fémből készült, könnyen tisztítható kulacsok jelentik a legjobb hosszú távú megoldást.

Megosztás Facebookon