Egészség

Már a rendőrség is nyomoz is a rákkeltő vérnyomáscsökkentők miatt

Nyomozást indított a rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében az ügyészség.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak. Az intézkedés nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan-hatóanyagú készítményt érintett.

Az OGYÉI főigazgató-helyettese azt mondta, több európai országban és az Egyesült Államokban is visszavonták a készítményeket, amelyeknek hatóanyagába a gyártástechnológia megváltoztatása miatt rákkeltő szennyeződés került.

A Fővárosi Főügyészség kedden az MTI megkeresésére azt írta, az ügyben feljelentés érkezett az ügyészségre. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség megvizsgálta a feljelentést, és megállapította, hogy az abban foglaltak ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés gyanúját keltik. Ezért a kerületi ügyészség kedden ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. A nyomozással a kerületi ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top