Egészség

Kutyája vette észre, hogy mellrákja van

Claire Guest akkor kezdett el kutyákat képezni a különböző betegségek felderítésére, amikor édesapjánál Parkinson-kórt diagnosztizáltak.

Két évvel ezelőtt a 79 éves John megbetegedésekor döntötte el lánya, hogy kiképzi kutyáit. A nő sajnos első kézből tapasztalhatta meg az ebek azon képességét, hogy kiszagolják, ha valami nem stimmel, miután Daisy nevű labradorja ismerte fel, hogy mellrákja van.

Forrás: Mirror

A kutyáknak 300 millió speciális szaglóreceptoruk van, ráadásul a szaglószervi rendszerük relatíve sokkal nagyobb területet foglal el az agyukban, mint az emberekében. Ennek köszönhetően sokkal érzékenyebben tudják megkülönböztetni az illatokat. A nyakat vagy a homlokot szagolgatva megérzik, ha baj van, és jelzik. Claire reméli, hogy ez jobb kezelést eredményezhet, javíthatja az életminőséget, és segíthet a betegeknek tovább élni.

„A kutyákkal való együttműködés valóban érdekes út a betegségfelfedezéshez, segítségükkel nagyon korai stádiumban észre lehet már venni, ha baj van” – mondta el Claire.

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top