Egészség

Amputált lábbal is gyorsabb Gábor, mint egészséges társai

Néhány éve amputálni kellett Gábor egyik lábát egy motorbaleset miatt, ma viszont már jobb eredményeket ér el triatlonban, mint néhány épkézláb társa.

A most 39 éves Czene Gábor 2004-ben szenvedett motorbalesetet, és az egyik lába nagyon csúnyán megsérült, majd a seb elfertőződött. A fiatalembernek döntenie kellett, hogy az amputációt vagy a kétes kimenetelű kezelést választja. Gábor akkor az amputáció mellett döntött.

Az akkor 25 éves Gábor nem érezte magát hasznosnak, a legnagyobb feladat szerinte az volt a műtét után, hogy újra annak érezze magát, ebben kollégái és munkahelye segítették. „Kiálltak mellettem, nem lettem leszázalékolva, látszólag minden úgy ment tovább, mint azelőtt. Hosszú évekig azt hittem, a sport terén csak az úszás jöhet számításba, ezért egészen tavalyig semmi mást nem csináltam. Aztán jött az ötlet: ha lenne egy speciális futóláb, futhatnék, bringázhatnék is, sőt a triatlon sem lenne akadály” – mesélte Gábor  a Blikknek.

A gondolatot tett követte, a szegedi székhelyű OrtoProfil készített speciális, szénszálas protézist a férfinak, amivel futhat és kerékpározhat is. Gábor legutóbbi versenyén, az Extreman Nagyatád Triatlonon például 3,8 kilométert úszott, 180 kilométert tekert, 42 kilométert futott, mindezt pedig a teljesen egészséges emberek időhatárán, azaz 16 órán belül. 

A férfi célul tűzte ki magának, hogy támogatja sorstársait: „Szeretnék segíteni a frissen amputált embereknek, hogy legyen egy példa előttük, aki elmondja nekik, mire számíthatnak.”

A Blikk megjegyzi, hogy hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top