Egészség

Ki kellett húzni a fogát egy 12 napos kislánynak

Nagyon ritka, amikor egy gyerek foggal születik. Az ilyen fogakat gyakran elővigyázatosságból kihúzzák.

Foggal született egy kislány az angliai Plymouth városában. Mivel azonban a fog nagyon mozgott, 12 naposan már el is kellett vinni a fogorvoshoz az Isla-Rose Heasman névre keresztelt kisbabát, hogy ott – elővigyázatosságból – kihúzzák neki. A kislány ezzel a Seven Trees fogorvosi rendelő történetének legfiatalabb páciense lett – írja a BBC.

A kislány édesanyja, Jasmin azt nyilatkozta: sohasem gondolta volna, hogy ilyen korán már fogorvoshoz kell majd vinnie a kislányát. A baba ugyanakkor nagyon jól tűrte a beavatkozást, pedig kora miatt még érzéstelenítőt sem kaphatott, csupán zsibbasztó krémet adtak neki a foghúzás előtt.

Bátrabb volt, mint én, egyáltalán nem is sírt. […] Én pedig sírva rohantam ki a rendelőből, nem bírtam nézni, ahogyan fájdalmat okoznak a kis hercegnőmnek

– mesélte az anyuka. 

A Brit Dietetikusok Szövetsége szerint 2000 gyerekből mindössze egy születik foggal. A legtöbb baba csak 6 hónapos korában kezd fogzani. Az ilyen korai fogak sokszor lazák, mozognak, mert a gyökereik nem fejlődnek ki eléggé. A már születéskor kinőtt fogakat gyakran kihúzzák, mert gondot okozhatnak a szoptatásnál, fekélyesedés keletkezhet a baba nyelvén, ráadásul ha a fog kiesik, a baba könnyen le is tüdőzheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top