Egészség

A tetoválás szabályozására készülnek Brüsszelben

Véget akar vetni annak a gyakorlatnak az uniós vegyészeti ügynökség, hogy a tetoválók textil- és autófestéket használnak a testképek elkészítéséhez. Úgy érzik, megérett a tetoválás piaca egy uniós szabályozásra.

Bármilyen hihetetlen, eddig semmilyen szabály nem írta elő, hogy a tetoválószalonokban milyen festéket hasznának a tetoválások elkészítéséhez, pedig az európaiak 12 százalékának van tetoválása. Egy 2016-os tanulmány rámutat arra, hogy a tetoválófestékeknél használt pigmenteket alapvetően textilek, járművek és műanyagok festéséhez fejlesztették ki.

Eddig azt sem vizsgálták, hogy a tetoválásoknak milyen hatásuk van a bőrre, nem egészségtelenek-e, vagy nem okoznak-e rákot.

Az Európai Vegyészeti Ügynökség (ECHA) négyezer anyagot ellenőrzött, a vizsgálati anyag 500 oldalas lett. A ECHA ennek alapján dolgozza ki javaslatát, amelyet elküld az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja lesz arra, hogy eldöntse, szigorít-e a mostani – nem létező – szabályozáson.

A festékgyártók aggódnak, hogy jövőben felelőssé tehetik őket, ha egy tetoválás problémát okoz valakinek. A világ egyik legnagyobb vegyianyag-gyártója, a BASF egyből hárítani kezdett. Kiadtak egy közleményt, amelyben az írják, sem közvetlenül, sem közvetetten nem értékesítik termékeiket tetoválók számára.

Politico/HVG

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top