Egészség

Házi süteményeket árusító webáruházat kapcsolt le a Nébih

Engedély és szaktudás nélkül készítették az édességeket, semmilyen jelölés nem volt rajtuk, az egyik tortában pedig a határérték ötszöröse volt színezékből.

Többszörös szabályszegés miatt a Nébih beszüntetett egy süteményeket árusító webáruházat, és egymillió forintos bírságot szabott ki.

A Takacake.hu oldalon házi készítésű süteményeket forgalmaztak. A site üzemeltetője „többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket” – fogalmazott a Nébih közleménye.

Már ez elég probléma volt, de más szabálytalanságokat is talált a hatóság, miután megvizsgálta a megrendelt Ferrari tortát, avokádós és málnás macaront.

Rengeteg színezék volt a Ferrari tortában

A termékeken semmilyen jelölés nem volt: nem lehetett tudni, ki készítette, meddig fogyasztható, mik az összetevők és milyen allergének találhatók benne.

Másrészt a laboratóriumban több olyan színezéket kimutattak, amelyek felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött. Ezek allergiás reakciókat okozhatnak, amiről tájékoztatni kell a vásárlókat, és előírás „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” figyelmeztető mondat.

Mindezeken felül a narancssárga színezék (FCF, E110) mennyisége ötszörösen túllépte a határértéket, ami azért különösen aggasztó, mert egy elsősorban gyerekeknek szánt tortáról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top