nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Ismét kapható az agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Ismét kapható az agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Csaknem két évig hiánycikk volt.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Ismét kapható a hazai patikákban a csecsemőkortól adható, meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina – közölte a gyártó cég kedden az MTI-vel.

A GlaxoSmithKline (GSK) Kft. közleménye szerint év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. Iglódi-Csató Juditot, a cég kommunikációs igazgatója szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős, már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd Magyarországra.

A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású fertőző betegség, a tünetek kezdetétől számítva 24-48 órán belül halált is okozhat. Ráadásul a fertőzés első jelei és tünetei más gyakori, nem súlyos megbetegedésre is utalhatnak, ezért a betegség a korai szakaszában nehezen felismerhető. A fertőzésen átesettek 10-20 százaléka maradandó, súlyos testi és idegrendszeri károsodást szenved.

Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb védőoltással megelőzhető változatából a B és a C típus okozza. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, ezek többségében a baktérium B típusa okozta a megbetegedést.

2016 decemberében egy 18 éves budapesti gimnazista halt meg fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik, 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek, majd Borsodban és Hevesen halt meg egy 22 és egy 6 hónapos csecsemő, vélhetően agyhártyagyulladásban.

Akkor a védőoltás iránt sokszorosára növekedett kereslet, azóta folyamatosan hiány volt a vakcinából.

Megosztás Facebookon