nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Harry herceg és Elton John közösen lép fel az AIDS ellen

Harry herceg és Elton John közösen lép fel az AIDS ellen

1,2 milliárd dolláros alapot jelentettek be a 22. AIDS-világkonferencián.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Új AIDS-ellenes kezdeményezés elindítását jelentette be Harry herceg és Elton John kedden az Amszterdamban zajló 22. AIDS-világkonferencián.

Az 1,2 milliárd dolláros MenStar pénzalap főleg Afrikában akarja „megszakítani a fertőzés körforgását” a fiatal férfiak körében, az egyetlen olyan korcsoportban, amelyben nem csökken, hanem növekszik a HIV-fertőzések száma.

A programban a Szaharától délre fekvő országokban akarják rábírni a fiatal férfiakat arra, hogy védjék meg önmagukat és partnerüket is szex közben.

Ha meg akarjuk nyerni ezt a harcot, a férfiakat is be kell vonni a megoldásba

– mondta Elton John, aki szerint „elfogadhatatlanul alacsony” a 24 és 35 év közötti férfiak hozzáférése a szűréshez és a kezeléshez. Becslések szerint a Szaharától délre a fiatal férfiak harmadának fogalma sincs arról, hogy hordozza az AIDS kórokozóját.

A 33 éves sussexi hercegnek és a 71 éves popsztárnak külön-külön saját AIDS-ellenes alapítványa is van. Elton John karitatív szervezete 1992-es alapítása óta 400 millió dollárt költött a járvány megelőzésére, az érintettek helyzetének javítására. Kedden bejelentett közös kezdeményezésükben szervezetek és gyógyszergyártók vesznek részt. 

Elton John kedden Amszterdamban élesen bírálta a kelet-európai országokat, főleg Oroszországot, amelyek – mint mondta – a homoszexuálisok diszkriminációjával akadályozzák a járvány felszámolását.

A zenész szerint a HIV/AIDS az első olyan betegség, amelyet még az ő életében ki lehetne irtani. Szerinte a megoldás kulcsa a politikusok kezében van, akiknek több emberséget kellene tanúsítaniuk, és minden emberrel egyenlően kellene bánniuk. A szexuális kisebbségeket arra szólította fel, hogy legyenek láthatóbbak és folytassák a tiltakozást.

Az ENSZ 2016-os adatai szerint a világon 36,7 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében, évente 1,8 millió új esetet regisztrálnak. A nők 60 százalékával szemben a férfiak kevesebb mint fele részesül kezelésben.

Megosztás Facebookon