Egészség

Harry herceg és Elton John közösen lép fel az AIDS ellen

1,2 milliárd dolláros alapot jelentettek be a 22. AIDS-világkonferencián.

Új AIDS-ellenes kezdeményezés elindítását jelentette be Harry herceg és Elton John kedden az Amszterdamban zajló 22. AIDS-világkonferencián.

Az 1,2 milliárd dolláros MenStar pénzalap főleg Afrikában akarja „megszakítani a fertőzés körforgását” a fiatal férfiak körében, az egyetlen olyan korcsoportban, amelyben nem csökken, hanem növekszik a HIV-fertőzések száma.

A programban a Szaharától délre fekvő országokban akarják rábírni a fiatal férfiakat arra, hogy védjék meg önmagukat és partnerüket is szex közben.

Ha meg akarjuk nyerni ezt a harcot, a férfiakat is be kell vonni a megoldásba

– mondta Elton John, aki szerint „elfogadhatatlanul alacsony” a 24 és 35 év közötti férfiak hozzáférése a szűréshez és a kezeléshez. Becslések szerint a Szaharától délre a fiatal férfiak harmadának fogalma sincs arról, hogy hordozza az AIDS kórokozóját.

A 33 éves sussexi hercegnek és a 71 éves popsztárnak külön-külön saját AIDS-ellenes alapítványa is van. Elton John karitatív szervezete 1992-es alapítása óta 400 millió dollárt költött a járvány megelőzésére, az érintettek helyzetének javítására. Kedden bejelentett közös kezdeményezésükben szervezetek és gyógyszergyártók vesznek részt. 

Elton John kedden Amszterdamban élesen bírálta a kelet-európai országokat, főleg Oroszországot, amelyek – mint mondta – a homoszexuálisok diszkriminációjával akadályozzák a járvány felszámolását.

A zenész szerint a HIV/AIDS az első olyan betegség, amelyet még az ő életében ki lehetne irtani. Szerinte a megoldás kulcsa a politikusok kezében van, akiknek több emberséget kellene tanúsítaniuk, és minden emberrel egyenlően kellene bánniuk. A szexuális kisebbségeket arra szólította fel, hogy legyenek láthatóbbak és folytassák a tiltakozást.

Az ENSZ 2016-os adatai szerint a világon 36,7 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében, évente 1,8 millió új esetet regisztrálnak. A nők 60 százalékával szemben a férfiak kevesebb mint fele részesül kezelésben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top