Egészség

Hiába áfamentes a tampon, sokan még mindig falevelet használnak Indiában

Áfamentessé válnak Indiában a női higiéniás termékek, mint a tampon és a betét, de mit sem ér az áfacsökkentés, ha a sokan még mindig rongyokat és faleveleket használnak, mert olyan szegények.

Nagy adóügyi átalakítás zajlik épp Indában, ahol a szövetségi tagállamokat egy közös adórendszerbe kívánják terelni. Ennek a reformnak a része az a döntés is, hogy a női higiéniai termékek 12 százalékos áfáját eltörlik. A lépésért több indiai nőjogi szervezet is lobbizott, végül szombaton hozták meg a döntést.

Fiatal indiai lányok a tengerparton – forrás: Pixabay

A CNN beszámolója szerint a fogamzásgátló szerek eddig is a 0 százalékos adókulcs alá tartoztak, ahová a szombati kormánydöntés után a tamponok és a tisztasági betétek is kerültek. Az árcsökkenés ellenére az elmaradott, szegény régióban élő indiai nők jelentős része még így sem engedheti meg magának ezeket a termékeket, akik tampon és betét helyett fűrészport, faleveleket és rongyokat használnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top