Egészség

Egy gyászoló édesapa figyelmeztetése újszülött kislányuk halála után

Iszonyatos tragédia.

A phoenixi Jeff Gobernek és párjának decemberben született meg a kisbabája, aki a Mallory nevet kapta. Egyhetes korában azonban a kislány elkapott valamelyik látogatótól egy fertőzést, amibe belehalt. A gyászoló édesapa több hónap múlva gyűjtött annyi erőt, hogy egy nyílt levéllel a nyilvánosság elé álljon a történetükkel – szeretné, ha más babának nem kellene ilyesmi miatt meghalnia.

Nagyon csöndes voltam Mallory halála óta. Több mint egy hónap kellett ahhoz, hogy ezt leírjam, de ha bármi jó származhat abból, hogy elveszítettük, és valaki más így megmenekül ettől a szomorúságtól, akkor már megéri.

Ha kisbabád van, vagy újszülött baba közelében tartózkodsz, mosd meg a kezed. Sokszor. Ha bárki meg akarja fogni a babádat, kérd meg őket, hogy előtte mossa meg a kezét. Aztán mossa meg még egyszer.

A HSV-1 (Herpes Simplex Virus-1) igen gyakori, a WHO szerint az emberek 67%-a hordozó – ez az a vírus, amelyik az ajakherpeszt okozza. Hogy még rosszabb legyen, a legtöbb fertőzött soha nem produkál tüneteket, sőt nem is tudja, hogy van ilyenje. Az újszülöttek számára azonban könnyen halálos lehet, ahogyan ez Mallory esetében is történt.

A kis Mallory. Fotó: Jeff Gober/Facebook

Most arra gondolsz, hogy ezt könnyű lett volna kivédeni: biztos valaki, akinek herpesze volt, szájon csókolta a babánkat, ugye? Mallory soha nem találkozott olyan emberrel, akinek a száján herpesz volt. Senki nem csókolta meg a száját. Ennek ellenére kapta el élete első hetében a HSV-1 vírust, ami két hét alatt elvitte. Mallory állandóan a szájába vette a kezét, folyamatosan szopta az ujját, így majdnem biztos, hogy a vírus a kezéről került a szervezetébe.

A magas lázon kívül nem voltak tünetei, és mire a kiütések is megjelentek rajta, valószínűleg már túl késő volt. Tekintve, hogy az emberek kétharmada hordozó, nem tudjuk, hogy miért ilyen kevés baba hal meg így, és hogy miért a mi gyönyörű kislányunk, Mallory lett a szerencsétlen statisztika.

Ha ezt olvasod, kérlek, nagyon figyelj oda, hogy megmosd a kezedet az újszülöttek környezetében. Statisztikailag valószínűbb, hogy fertőzött vagy, mint az, hogy nem.

(via Cafe Mom)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top