nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Hó végétől visszaválthatók a rákkeltő vérnyomáscsökkentő szerek

Hó végétől visszaválthatók a rákkeltő vérnyomáscsökkentő szerek

A szennyezett valzartánt tartalmazó készítményeket nemrég vonták ki a forgalomból. A patikákban már csak megfelelő minőségű gyógyszerek kaphatók, megindulhat a problémás készletek visszavásárlása.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A hónap végén megkezdődik a forgalomból július 4-én kivont, szennyezett valzartán hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek visszavétele a patikákban – adta hírül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), miután a gördülékeny ügyintézés érdekében az összes érintett piaci szereplővel egyeztetett.

A megállapodás értelmében a gyógyszertáraknak 2018. július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a minőségi hibás, rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszereket visszavenni a betegektől. Mivel egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli gyógyszer visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is. 

Az OGYÉI külön figyelmeztet, hogy a gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, ugyanis a szedés megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli – fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében. A közlemény emellett azt is hangsúlyozza, hogy a problémás valzartántartalmú gyógyszereket az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a kereskedelemből, így a betegek számára már csak a megfelelő minőségben gyártott készítmények elérhetők.

A forgalomból kivont gyógyszerek listája itt található. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő valzartántartalmú és helyettesítő vérnyomáscsökkentő készítmények térítési díjáról szóló közleménye itt olvasható.

Megosztás Facebookon