Egészség

Mentális betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

A WHO felvette a tünetegyüttest a mentális rendellenességek katalógusába. Hivatalosan függőségről azonban még mindig nem lehet beszélni.

Hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a köznyelvben szexfüggőségként emlegetett kényszeres szexuális viselkedést az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szexfüggőség évek óta komoly vitákat generál a szakemberek körében, így nagy előrelépést jelent, hogy a szervezet felvette a mentális rendellenességeket listázó katalógusába, a döntéshez fűzött szombati kommentárok viszont azt is leszögezik, hogy a drog- vagy szerencsejáték-függőséggel ettől még nem vehető egy kalap alá a tünetegyüttes, mert ahhoz további kutatások szükségesek, hogy addikcióként ismerjék el. „Visszafogottan fogalmaznék, egyelőre nem látjuk annak bizonyítékait […], hogy hasonló folyamatról lenne szó, mint az alkohol vagy a heroin esetében” – idézi az ABS-CBN az AFP-nek nyilatkozó WHO-szakértőt, Geoffrey Reedet.

Reed szerint a bizonytalanságok ellenére azért volt időszerű felvenni a kényszeres szexuális viselkedést a mentális rendellenességek közé, mert „létezik az embereknek egy olyan csoportja, akik úgy érzik, hogy nem tudnak uralkodni a szexuális cselekedeteik felett, és emiatt szenvednek”. Az orvos azt is hozzátette: valódi klinikai populációról van szó, akiknek valós egészségügyi problémájuk van, még ha egyelőre bizonytalan is, hogy pontosan hogyan kellene azt kategorizálni, a #metoo botrány árnyékában viszont azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a rendellenesség ezzel együtt sem lehet mentség a nemi erőszakra. „[A kényszeres szexuális cselekvés] nem ad magyarázatot a szexuális visszaélésekre és a nemi erőszakra, ugyanúgy nem menti fel az elkövetőket, ahogy az alkoholizmus sem azt, aki részegen vezet. A döntést így is meg kell hozni, mielőtt cselekszik az ember” – mondta el az orvos, miután arról kérdezték, felmenthetik-e mentális rendellenességre hivatkozva például Harvey Weinsteint és Kevin Spacey-t, akik erőszakbotrányaik után állítólag hónapokig kezeltették magukat szexfüggőséggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top