Egészség

Az alvászavar szűrése segíthet a demencia megelőzésében

Egy friss tanulmány szerint ha időben kiderül, hogy egy beteg alvási apnoéval küzd, megelőzhető, hogy demencia alakuljon ki nála.

Az alvászavar szűrése és kezelése segíthet az elbutulás megelőzésében egy csütörtökön megjelent ausztrál tanulmány szerint. Az obstruktív alvási apnoé elnevezésű alvászavarban szenvedők a felső légutak kóros szűkületei miatt alvás közben időnként akár tíz másodpercet meghaladó ideig nem kapnak levegőt, vérük oxigénszintje csökken. Ez az alvászavar összefüggést mutat az elbutulás, vagyis a demencia korai szakaszában az agyban lejátszódó szerkezeti változásokkal.

„Az elbutulás kockázatainak 30-50 százaléka változtatható tényezőkhöz, a depresszióhoz, a magas vérnyomáshoz, az elhízáshoz és a dohányzáshoz köthető. Az elmúlt években a tudósok felismerték, hogy többféle alvászavar is szerepel a kockázati tényezők között, ezért meg akartuk vizsgálni azt, hogyan hat az obstruktív alvási apnoé az agyra és a gondolkodási képességekre” – írta közleményében Sharon Naismith, a Sydney-i Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A vizsgálatban több mint nyolcvanan vettek részt, az alanyok 51–88 év közöttiek voltak. Felmérték a memóriájukat és depresszióra utaló tüneteiket, agyukról felvételeket készítettek, megmérték a különböző agyi területek kiterjedését.
Akiknek a vérében alvás idején kevés volt az oxigén, azoknak az agy bal és jobb halántéki lebenye vékonyabbnak mutatkozott. Ezek a régiók a memória működésében játszanak szerepet, és a demencia leginkább az emlékezés képességét rombolja.

Az agyi elváltozások összefüggést mutattak a résztvevők gyengébb tanulási képességeivel is – írták a kutatók a European Respiratory Journal című szaklapban.

A demencia gyógyíthatatlan, ezért a korai beavatkozás életbevágó jelentőségű. Az obstruktív alvási apnoé azonban kezelhető – mondta Naismith. A kutatás megmutatta, hogy az alvászavar diagnózisa és kezelése „jó alkalom arra, hogy idejében elejét vegyük a demenciának” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top